Vágólapra másolva!
Példanélküli jubileumhoz érkezett Tiszaújváros, ugyanis augusztus 13-án, azaz a jövő héten vasárnap, sorozatban tizedik alkalommal rendezhet triatlon Világkupa-futamot.

- Tiszaújvároson kívül egyetlen város sem mondhatja el magáról, hogy sorozatban tíz éven át Világkupa-versenynek adott otthont. Mivel ez lesz az utolsó rangos viadal a szeptemberi, lausanne-i világbajnokság előtt, rendkívül erős mezőny gyűlik össze. Ez persze nemcsak a vb-felkészülésnek tudható be, hanem annak is, hogy a Világkupa-versenyeken szerezhető ranglistapontokkal lehet kvalifikációhoz jutni a pekingi olimpiára. Mindezeken túl pedig a Tisza-parti város a versenyzők egyik kedvenc helyszíne, már csak a hagyomány és a nagyszerű vendéglátás miatt is - mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Márkus Gergely versenyigazgató, aki egyben az európai szövetség főtitkára.

A sportvezető közlése szerint a férfi mezőnynek mindkét olimpiai bajnok, azaz a kanadai Simon Withfield (2000) és az új-zélandi Hamish Carter tagja lesz, de indul a január óta sérüléssel bajlódó, a térdét még mindig fájlaló címvédő kazah, Dmitrij Gaag, aki korántsem mellesleg a tiszaújvárosi klub versenyzője és a Vk miatt az Ázsia-bajnokságot hagyja ki. Jelen lesz a vb-címvédő ausztrál, Peter Robertson és a korábbi Európa-bajnok spanyol, Ivan Rana is. A nőknél szintén van világ- és Európa-bajnok az indulók között: a brit, Leanda Cave 2001-ben lett vb-első, míg a spanyol, Ana Burgos Európa legjobbja volt korábban.

Lehmann Tibor szövetségi kapitány arról számolt be, hogy a férfiaknál hatan, a nőknél pedig öten képviselik majd a magyar színeket az egyaránt 75 fős mezőnyben: az erősebbik nemnél Kuttor Csaba, Török Dániel, Pocsai Balázs, Nógrádi Tamás, Balogh Lőrinc és Bajai Péter, míg a nőknél Walkó Andrea, Szabó Zita, Vanek Margit, Koch Renáta és Kovács Zsófia áll rajthoz a 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló viadalon. A szakvezető a férfiaknál két húszon belüli helyezést vár, míg a nőknél a tisztes helytállás a cél.

A tiszaújvárosi Világkupa-verseny hagyományosan, immár nyolcadik alkalommal egy egész heti programsorozat záróeseménye. A péntektől jövő vasárnapig tartó triatlonnagyhéten lesz bogrács főzőverseny, több koncert, illetve tömegsportrendezvény, továbbá egy nappal a Vk-futam előtt, junior Ek-verseny.

Az esemény kitűnő alkalmat kínál a 2010-es budapesti világbajnoki pályázat népszerűsítésére is. A nemzetközi szövetség - amelynek elnöke, Les McDonald itt lesz a Világkupa-versenyen - a szeptemberi vb előtt dönt a helyszínről. A magyar főváros riválisa a Manchester melletti Salford, ahol éppen a múlt hétvégén rendeztek Vk-viadalt.