Vágólapra másolva!
A rossz időjárási viszonyok és üzemanyag-szivárgás miatt elhalasztotta újabb világ körüli repülőútját Steve Fossett. Az amerikai milliárdos kedden indult volna a 80 órásra tervezett, rekorddöntő és egyedül végrehajtandó útra a floridai Cape Canaveralben található Kennedy-űrközpontból - közölték a szervezők.

Fossett arra készül, hogy leszállás és üzemanyag, élelem, és víz utánpótlása nélkül egyedül körberepüli a Földet ugyanazzal a Virgin Atlantic/GlobalFlyer típusú, ultrakönnyű, sugárhajtású repülőgéppel, amellyel tavaly is körbe repülte a világot. A mostani felszállást február 7-e és 12-e közé tervezte. A szervezők kedden közölték, hogy ha lehetséges, Fossett szerdán elindul a 41 ezer 978 kilométeresre tervezett repülésre, amely rekordhosszúságú lesz, ha sikerül, mert 1126 kilométerrel hosszabb, mint a valaha egyvégtében végrehajtott repülés. A svájci Bertrand Piccard és a brit Brian Jones 1999-ben léghajóval állította fel a rekordot.

Fossett volt az első, aki léghajón egyedül repülte körül a Földet 2002-ben, hat sikertelen kísérlet után. A vállalkozó szellemű sportembernek a GlobalFlyerrel tavaly, három nap (67 óra 1 perc) alatt sikerült teljesítenie az akkor 36 ezer 898 kilométer hosszú utat. Tavaly március első napjaiban átrepült valamennyi délkörön és a Ráktérítő mentén haladt végig. Az út alatt Fossett az amerikai űrügynökség, a NASA által rendelkezésére bocsátott rendszer segítségével szinte állandó kapcsolatban állt csapatával. Útján más repülőgépek is kísérték, hogy beszámoljanak a bravúrról és szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A vállalkozás egy ponton a túlzott üzemanyag-fogyasztás miatt veszélyben volt, és azt tervezték, hogy a Hawaii szigetén megszakítja repülését, de Fossett vállalta a kockázatott és végül simán leszállt azon a repülőtéren, ahonnan indult.

A Földet megkerülő gépet, a GlobalFlyert Burt Rutan mérnök, az első magán űrrepülőgép, a SpaceShipOne és a Voyager űrszonda alkotója tervezte.

Fossett 2004-ben megjavította a Föld körüli vitorlázás világrekordját egy nemzetközi legénységgel. Szintén abban az évben új Zeppelin-világrekordot állított fel, amikor kormányozható léghajójával, óránként 111,8 kilométeres sebességet ért el.