Vágólapra másolva!
A magyar sízők évek óta törzshelyének számító alsó-ausztriai sípályák legjobbjának tartják a Göstling faluhoz tartozó Hochkart, amelynek a legmagasabb pontja 1808 méter. A meglepő mégis az, hogy itt az egész szezonban biztosak lehetünk benne: találunk síelésre alkalmas havat. Némi élménybeszámolóval tarkított írásunkban megpróbálunk a hóbőségre is magyarázatot találni.

Ha az ember Magyarországon úgy dönt, hogy szívesen töltene egy hosszú hétvégét egy remek síparadicsomban, a legegyszerűbb, ha Hochkart választja, hiszen itt az egész szezonban garantált a hómennyiség, nem beszélve a kiszolgálásról és a príma bulikról.

Hochkar Alsó-Ausztriában, egy Göstling nevű falu közelében és Budapesttől 440 kilométerre található, ami, ha figyelembe vesszük, hogy szinte végig autópályán haladhatunk, szinte semmiség. Bécstől mindössze 150 kilométer végig pompásan letakarított utakon, aztán Ybbsnél az autópályát elhagyva szinte mesebeli tájakon haladunk át, szépen nyugisan, kicsit a helyiek mentalitását átvéve. Ausztriában télen kötelező a hólánc, de erre csak a szerpentineken lehet szükség, bár a téli gumi is elég általában. A hochkari szerpentin előtt ezt külön ellenőrzik is a sorompónál. Itt tudjuk megvásárolni a síbérletünket, ami egy rendkívül kulturált intézési mód, mivel megmenekülünk attól, hogy síruhában kelljen sorban állni és várakozni. Így azonban a parkolás után már csak a beöltözés és a síelés van hátra. A parkolótól közvetlenül is vannak már síliftek, ami szintén nagyon szimpatikus.

A síbérletekről annyit, hogy tulajdonképpen az átlagos osztrák árakat hozza, de rendkívül sok kedvezmény van az egész szezonban, és mindig más és más, mindet felsorolni is nehéz lenne. A 7 évesnél fiatalabb gyerekeknek ez az egész buli ingyen van, bár fura, hogy nem adnak külön erre a célra kártyát vagy valamit, amivel a lifthez vezető kapukat nyithaná a kisgyerek. Így a kapu alatt átmászás marad, ami tulajdonképpen nem is olyan nagy probléma, bár magamat nem szívesen képzelném el hasonló helyzetben, a mögöttem jövők röhögése miatt.

Ami a sílifteket illeti, az egy külön történet. A hochkari sípálya már évekkel ezelőtt is a régió egyik legmodernebbjének számított, de tavaly nyáron egy több mint 7 millió eurós fejlesztés következtében a legkorszerűbbé varázsolták az egész tartományban. Az eddigi háromhoz tavaly még kettő beülős 4 személyes felvonót építettek. Nem beszélve arról, hogy a lift mellett ügyeletet tartó liftkezelők figyelme egy pillanatra sem lankad, és azonnal leállítják a szerkezetet, ha csak az elesés lehetősége is fennáll. Ezt semelyik másik síparadicsomairól híres országban nem tapasztaltam.

Forrás: [origo]