Vágólapra másolva!
Minden idők legjobb szereplésével, 11 arany-, 12 ezüst- és 12 bronzéremmel zárták kick-boxosaink a szegedi világbajnokságot. A szombati hét első helyünk után vasárnap Marton Klára és Kovács Barbara is megnyerte kategóriája küzdelmeit, s két csapatversenyben is magyar versenyzők állhattak a dobogó tetejére.

Vasárnap délelőtt az aero-kickboxosok hagyományos csapatversenyében a Kocsis Tünde, Gazdag Brigitta, Kriszeg Tímea trió a másik magyar hármast, a Perneki Mihály, Busa Gabriella, Tóth Tímea alkotta csapatot megelőzve lett első a tizenkét indulót számláló mezőnyben.

Gazdagnak a szombati egyéni győzelme után ez már a második sikere volt a vb-n, míg Kocsis tizenöt évvel ezelőtt - a magyar hölgyek közül először - még semi-contactban lett világbajnok. "Még egy évvel ezelőtt sem gondoltam volna, hogy leszek én még világbajnok ebben a sportágban. Bár ez már egy másik műfaj, azért roppant büszke vagyok erre a címre is!" - nyilatkozta Kocsis Tünde. A steppados csapatban a Perneki Mihály, Liposits Réka, Rózsahegyi Ágnes trió nyert az Iglói Dénes, Zsengellér Zsófia, Fajka Judit egység előtt.

A semi-contactos hölgyek +70 kilogrammos súlycsoportjában előzetesen az éremszerzés volt a célkitűzés, de Kovács Barbara nem elégedett meg ennyivel, s a küzdelmi kategóriák vasárnapi első magyar érdekeltségű döntőjében 16-12-re verte az egyébként két szabályrendszerben is az aranycsatáig jutó orosz Kinakot. Kovács egyúttal a tizedik magyar aranyérmet szerezte a vb-n.

A tizenegyedik világbajnoki címünket pedig a light-contact női 60 kg-os súlycsoportjának döntője után ünnepelhettük, mert ebben Marton Klára 2:1-es pontozással legyőzte az ír McHale-t, s így megvédte a címét.

"Két éve a párizsi vb-n legyőztem az ír lányt, igaz, a tavalyi Eb döntőjében kikaptam tőle. De azt mondom, legyen csak ő az Európa-bajnok, ha a világbajnokságon mindig az enyém lesz az arany! Amúgy most sokkal nehezebb volt megvédeni a címemet, mint 2003-ban megszerezni. Arra a vb-re különösebb lelki teher nélkül mentem ki, ezúttal viszont itthon nagy volt az elvárás, s a hazai közönség előtt mindenképpen nyerni szerettem volna. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült!"

Debreczeni Dezső a szombati semi-contactban szerezett aranyérme után vasárnap már hatszoros világbajnokként meccselt az 57 kg light-contact döntőjében. S az ellenfél most is az orosz Ajszin volt. A végeredmény azonban sajnos nem ismétlődött meg, mert most a vehemensebben rohamozó orosz nyert 2:1-es pontozással, még ha a lelátóról úgy is tűnt, hogy Debreczeni pontosabban rúg és üt. S ezt versenyzőnk belülről maga is így érezte:

"Eddig még sosem fordult velem elő, hogy úgy éreztem, egy tisztán megnyert meccset vettek el tőlem, úgy látszik, most jött el az ideje... Kár, mert csodálatos lett volna, ha a hetedik világbajnoki arannyal vonulhatok vissza. Sok mindent kell mérlegelnem, amikor a jövőmről döntök, de most úgy látom, hogy januárban határozok majd arról, hogy folytatom-e még a versenyzést" - nyilatkozta Debreczeni.

Ugyancsak ezüstérmet szerzett Szántó Sándor (light-contact, 63 kg), Hirsch Viktor (semi-contact, 63 kg), Hudák Marianna (light-contact, 65 kg) és Szendrei Barbara (semi-contact, 75 kg) is. Szántó sajnos nagyon rosszul járt, ugyanis az orosz Majer egyik találata után elvesztette az eszméletét, és kórházba kellett szállítani. Bár a light-contactban csak félerős ütések engedélyezettek, a bírók mégis úgy látták, hogy Szántó ilyentől ájult el, s így az oroszt nem léptették le.

Az eddigi legjobb magyar szereplést hozó világbajnokságon versenyzőink 11 arany-, 12 ezüst- és 12 bronzérmet szereztek, ezen belül a küzdelemi kategóriákban nyolc aranyat, kilenc ezüstöt és tizenegy bronzot.