Vágólapra másolva!
Az apja halálával idén júliusban trónra került Albert II monacoi herceg pr-tevékenységbe kezdett a környezetvédelem érdekében. Azonban most nem egy konferencián beszél majd erről, hanem tetteit hagyja beszélni. Az Északi-sarkra indul, ükapja nyomdokában.

Albert II tervei szerint 2006 áprilisában (április 10-19) egy héttagú expedícióval útnak indul a Borneo orosz kutatóállomásról az Északi-sarkra. Az út várhatóan hét napig tart majd és 120 km-t fognak megtenni szánokkal.

A herceg az ükapja által alapított, most 100 éves monacoi oceanográfiai múzemban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy "tennünk kell valamit, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a környezetvédelmi problémákra. Ha kis akciónkkal annyit elérünk, hogy a környezetvédelem az előtérbe kerüljön, és néhány vezető keményebb akciókat foganatosítson, akkor az expedíció már elérte a célját".

Az Északi-sarkot azért is választotta célpontként, mert ükapja, akiről a nevét kapta, híres felfedező és óceanográfus volt. Albert I herceg 1889 és 1922 között uralkodott Monaco felett, és a Spitzbergák gleccsereinek és jégmezőinek tanulmányozásával hívta fel a figyelmet az akkor még alig ismert régióra.

Albert II eddig is ismert volt környezetvédelmi elkötelezettségéről. Trónra lépése után nem sokkal bejelentette, hogy Monaco aláírja az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről szóló kyotoi egyezményt. És persze a 47 éves uralkodó barátsága a téli sportokkal is közismert. A legutóbbi öt téli olimpián részt vett a monacoi bobcsapat tagjaként.