Vágólapra másolva!
A nemzeti ünnepen újra Red Bull Air Race a Duna felett. Szombaton délután 3 órától este 8 óráig az idén már Világkupává bővült versenyen Budapest szívében, a Duna felett, a Parlament előtt figyelhetjük a világ legjobb gyorsasági műrepülő pilótáit. Programinfó, esélylatolgatás itt.

Az Air Race elnevezésű versenyt, amelyet két évvel ezelőtt még bemutató jelleggel rendeztek meg, Besenyei Péter kétszeres műrepülő világbajnok találta fel. Akkor még ő sem sejtette, hogy a műrepülést a sebességgel ötvöző új sportág mára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő technikai sportjává válik, amelynek minden egyes futamára 60-80 ezer, helyenként kétszer annyi ember kiváncsi.

Az Air Race alatt a pilóták teljesítménye objektíven mérhető, a résztvevők az órával versenyeznek, így egy pontrendszerrel versenyek sorozata, egy világkupa is megvalósítható.

Idén ez a Világkupa, ahova a világ legjobb 8-10 műrepülő pilótája kap meghívást, két pilóta csatájáról szól. A magyarországi futam eldöntheti a vk bajnoki cím sorsát, ugyanis az évad hátralévő két futamán, Budapesten és San Franciscóban együttesen legfeljebb 12 pontot lehet szerezni, ezért a matematika alapján összesen három pilótának van esélye a világbajnoki cím elnyerésére.

Ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a verseny inkább már csak a Besenyei-Mangold párharcra korlátozódik.