Vágólapra másolva!
Elindult Skarduba, a Karakorum-Himalája "bejáratához" a Mol-K2-expedíció hét tagja. Iszlámábádi tartózkodásuk során tiszteletüket tették a Turisztikai Minisztériumban, ahol átvették az expedícióhoz szükséges engedélyeket. A csapat várhatóan hétfőn indul tovább Skarduból, a következő úti cél Askole lesz.

Az expedíció hivatalos látogatása a helyi Turisztikai Minisztériumban ugyan csütörtök délelőttre halasztódott, ám végül sikerült a továbbinduláshoz szükséges engedélyeket beszerezni. A Mol iszlámábádi vendégházában töltött néhány nap után így péntek hajnali 4 órakor felkerekedett a csapat, hogy az egykori selyemút mentén Skarduba utazzon.

Skardu a Baltisztán néven ismert régió fővárosa, az Indus partján fekszik, mindössze 8 km-re a Shigar folyó torkolatától. Itt már erőteljesen lehet érzékelni a hegyek közelségét, nem véletlen, hogy nyaranta szinte ellepik a környező csúcsokra igyekvő alpinisták. Itt van a vidék gyümölcstermesztésének központja is, nagy mennyiségben terem itt őszi- és sárgabarack, alma és körte. A Satpara-tó és a Shangri-la nevű üdülőhely közelsége okán is rengeteg turista keresi fel a történelmi városkát, ahová napi rendszerességgel indul repülőjárat Iszlámábádból.

A MOL-K2-expedíció tagjai a skardui hétvége során elvégzik az utolsó bevásárlásokat és összeállítják csomagjaikat a hegyi kalandra. Hétfő reggel aztán továbbutaznak Askole városába, amely ténylegesen is a legutolsó civilizált terület a hegyek lábainál. Onnan már valóban a Karakorum-Himalája következik majd.