Vágólapra másolva!
4 nap rövid idő Norvégiára, ami az ország déli részétől, Kristiansand városától az ország északkeleti csúcsán lévő faluig 2800 km hosszú. Mindenesetre rendkívül sok élményben lehet része annak, aki okosan megtervezi az utat a gleccserek és fjordok mentén. Vagy jól rögtönöz, és hajlandó szaunában csövezni. A kettőt ötvözve született néhány belsős túratipp, utazási tanács és benyomás egy élménydús, fiatalos négynapos norvég kalandról.

A fájdalmasan korai csütörtöki kelést követően délelőtt fél tízkor már Kristiansund városának repülőterén állt a négyfős alakulat, zsebben a bérautó kulcsával. Íme négy nap intenzív fjordnézés, gleccsermászás, túrázás és szaunában csövezés élményei és benyomásai:

Négynapos utunk szinte végig a Skandináv-hegység hósipkás csúcsai alatt elnyújtózó fjordok mentén vezetett. Ezek a hosszú, tószerű képződmények a legutóbbi jégkorszak után keletkeztek, amikor a gleccserek alacsonyabban fekvő nyúlványai beleolvadtak az általuk kivájt völgyekbe és a megemelkedett tenger vízszintjével egybeértek.

Az enyhén sós vizű fjordokban egyedi élővilág alakult ki, így a norvég nyugati part nagy része paradicsom a sporthorgászok számára. Természetesen a fjordok az autóval való felfedezést nagymértékben megbonyolítják, sűrűn kell kompra szállni.