Vágólapra másolva!
Negyedikként Roland Jourdain kényszerült feladni a világ legnehezebbnek tartott vitorlásversenyét, a Vendée Globe-ot.

A francia vitorlázó Ausztrália déli partjai közelében haladva döntött úgy, hogy kiszáll a versengésből, miután nyilvánvalóvá vált, hogy nem tud mit kezdeni hajója meghibásodott tőkesúlyával. A Sill et Veolia - akárcsak a szintén Marc Lombard által tervezett és Jean Le Cam által irányított Bonduelle - idén készült el, de mindkettő esetében már eddig több alkalommal akadt gond a vitorlázattal és a tőkesúllyal.

Korábban a francia Hervé Laurent (UUDS), az osztrák Norbert Sedlacek (Brother) és a brit Alex Thomson (Hugo Boss) vált ki az eredetileg húszfős mezőnyből.

Jourdain egyébként remekül haladt, az Atlanti-óceán déli részén jött fel a harmadik helyre, majd az Indiai-óceánon egyre jobban megközelítette az élen haladó Vinvent Riou-t (PRB) és Le Camot.

Az állás az élcsoportban: 1. Vincent Riou (francia, PRB) 12 121 mérföldre a céltól 2. Jean Le Cam (francia, Bonduelle) 7,6 mérföld hátrány 3. Sébastein Josse (francia, VMI) 180,3 mf. h.

A legutóbbi, 2000/2001-es kiírás során a francia Michel Desjoyeaux 93 nap 3 óra 57 perces rekorddal nyert. A Vendée Globe keretében a résztvevőknek kikötés és külső segítség nélkül kell körbevitorlázniuk a Földet.