Vágólapra másolva!
Ahhoz, hogy kihasználjuk a síbérletet, ne szenvedjünk balesetet és ne lihegjünk kimerülve egy órányi csúszkálás után, nem árt még a sítúra előtt megkezdeni otthon a bemelegítő gyakorlatokat. A kezdő síelők még az alapgyakorlatokat sem tudják végigcsinálni, mert az izomzatuk nincs hozzászokva a terheléshez. Ám ezen változtatni lehet, ha idejében hozzáfognak a szobai edzéshez - ajánlja az egyik szakmai életmód magazin.

Egyenes hát, vállszéles terpesz és a mellső középtartásba helyezett karok - ez a kiinduló helyzete a "csóválásnak" nevezett gyakorlatnak. Három rövid térdrugózás után szökkenéssel megfordítjuk a csípőnket. Fontos, hogy a lábfejek mindvégig párhuzamosak maradjanak. A gyakorlatot hatszor kell megismételni, húsz fordítással.

A hasonfekvésből történő kar- és lábemelés, az úgynevezett "kitörés hátra, térdlendítéssel előre" ugyancsak fontos mozgássorozat. A hasizmok erősítése tanács nélkül is megy, a farizmok és a combizmok nyújtása sem igényel különösebb szakértelmet. A "tojásülés kiterheléssel" nevű gyakorlat lényege, hogy a tojásülésnél magasabb súlyponttal végezzük el a gyakorlatot, combunk nem érheti el a vízszintes állapotot.

A gyakorlatsorok végrehajtásához az év közben alig mozgók mindenképpen kérjék ki szakember tanácsát, mert ezek legalább olyan megerőltetők és veszélyesek lehetnek, ha hirtelen fognak hozzá, mint maga a síelés. A szobai gyakorlatsorok előtt is tíz perc bemelegítést javasolnak az edzők.