Vágólapra másolva!
A sárkányszörf balesetek 90%-a szárazföldön, illetve partközelben történik. Ezért a felelős kite-szörf-szervezetek és médiumok kiemelt figyelmet szentelnek a biztonságra. Amit a nemzetközi oldalakon olvashatunk beachbiztonsági tippek terén, az csak korlátozottan alkalmazható a keskeny balatoni strandokon. Itt az idő, hogy összehozzunk egy Balaton (Sóstó) specifikus biztonsági kódexet, amit ha mindenki betart, minimalizáljuk a balesetek súlyosságát és előfordulását.

0. Csak a kite-szörfre kijelölt strandokon lehet kite-szörfözni. A bójákat elhagyva szabad a terep, de ernyőt indítani csak kijelölt kitestrandokon lehet.

1. Ellenőrizzük a felszerelést. Minden indulás előtt nézzük át a kötélzetet. A csomót hordozó kötelek egy idő után saját magukat vágják szét. Egy kötélszakadás a partközelben beküldheti az ernyőt a húzózónába, majd a kerítésnek csaphatja a sportolót. Vegyük szemügyre a biztonsági rendszert. Megfelelő biztonsági rendszer hiányában ne szálljunk vízre!

2. Mindig tekerjük fel a zsinórzatot a bummra! Különösen fontos, ha telítődik a strand ernyőkkel. Azon kívül, hogy a járókelők belebotlanak és összekuszálják a kötélzetet, egymást hátráltatjuk az indulásban, hogyha a zsinórok egymáson fekszenek. Csak induláskor tekerjük le a köteleket a bummról.

3. Az ernyő ne repülhessen el a partról! Mindig stabilizáljuk a pozícióját trapézunkkal, deszkával, pumpával annak érdekében, hogy ne repülhessen el. A Balatonon számolni kell a változó széliránnyal, ami miatt fokozottabb elővigyázatosság szükséges az ernyő stabilizálásakor.

4. Legyen segítő az ernyő indításakor. Hogyha mindenképp a partról indítjuk a kite-ot, legyen valaki, aki hátulról megfogja a trapézunkat. Különösen fontos pöffös szél esetén. Kezdők ne indítsák partról az ernyőjüket!

5. Az ernyővel a levegőben, a lehető leggyorsabban szálljunk vízre. Ezzel csökkentjük a parton történő baleset esélyét.

6. Tartsunk legalább egy kötélhossznyi távolságot a parti és vízi objektumoktól (stégek, partszegély, parkoló csónakok).

7. A vízben ernyővel állva az ernyőt tartsuk oldalt a szélablak szélén. Az ernyőt függőlegesen tartva megnehezítjük azok dolgát, akik mögöttünk akarnak elsiklani.

8. Ne kite-ozzunk a part szélét jelző bójákon túl, ahol fürdőzők vannak.

9. Lefelé kerülünk ki! Hogyha embert, kite-ost vagy bármilyen objektumot ki szeretnénk kerülni, szélnek lefelé tegyük. Szembejövő kite-osok esetében idejében térjünk ki egyértelműen valamelyik irányba.

10. Soha ne szálljunk vízre tudásunkat és ernyőméretünket meghaladó szélben! Folyamatosan figyeljük az időjárást, valamint a parton lévő piros zászlót. Amennyiben a zászlót felhúzzák, hagyjuk el a vizet a lehető leggyorsabban és készüljünk fel vészkioldásra.

Ezeket a szabályokat nemzetközi előírások, a Kiteline SE IKO oktatói tanácsai, a Magyar Kitesurf Egyesület szabályrendszere, valamint a sóstói kite-etikett alapján állítottuk össze.