Társoldalunk:

Szép táj és kapitális halak Háziréten

2004.08.02. 17:14

Hétvégeken mintegy négyszáz horgásznak nyújt - nem is akármilyen - felüdülést a pilisi hegyek között hat horgászegyesület által üzemeltetett Háziréti-tó.

A Budapest központjától mintegy 20 percre lévő (a 10-es úton, Pilisvörösvár előtt) Háziréti-tó kifejezetten sztárnak számít a környékbeli horgászok számára. Így például számomra is meghatározó élmény volt, már ami a horgászpályafutásomat illeti. Ha mondhatom egyáltalán azt, hogy van nekem olyan.

A tó furcsa - szerintem csúzli - formája enyhén szólva is sok lehetőséget nyújt a különböző horgászmódszerek kipróbálásában. Lehetőség van a középen lévő, hatalmas, nyílt területeken a nagy dobásokra is. Itt kiváló csali a csonti, illetve a gilisztacsokor is, de én a pufit vagy a kukoricát is nyugodt szívvel tudom ajánlani. Sőt. Mindezeket vegyesen is, szendvicsként. Jó esély van pontyok, dévérek vagy akár afrikai harcsák megakasztására. De ami baj, hogy ezen a területen a nagy melegekben szinte szénné ég az ember, ugyanis semmilyen árnyékot nem találhatunk. De azért van, aki erre esküszik. Amúgy meglepőnek tartom, hogy Háziréten a legnagyobb melegben is van kapás. Állítólag sokat számít, ki mekkorát tud dobni, úgyhogy rendesen súlyozzuk fel a nagy dobósúlyú botjainkat, aztán mindent bele. A bal oldali ágat a pontyozóknak találták ki, de sajnos arra nekem nem sok babér termett (eddig). Az én személyes kedvencem a tó jobb oldali, rendkívül sok akadóssal tarkított ága, ahol csak és kizárólag egy horoggal ajánlatos horgászni. Ezt a területet egyébiránt csónakkal is remek dolog becserkészni, hiszen itt nem dobható be a terület, a bokrok mögött. Az úszós készség így is, úgy is príma.

De térjünk vissza a fenekezős készséghez. Az akadós területen logikusan csak egy horog használatát ajánlom, de azt tiszta szívemből. Etetést maximum önetetős módszerrel érdemes, hiszen a csónakból horgászók úgy is etetnek, ami belefér, és mi a partról pont oda dobálunk, ahol már tárt karokkal várnak a pontyok. Ezen a területen is jönnek a nagy halak függetlenül a napszaktól, de ami itt igazán fontos, az a precíz, centire pontos dobás. A vízből kiálló rönköket szinte koppantani kell az önetetőkosárral és utána csak várni kell. Nyugodtak lehetünk, lesz kapás. Fogtam már délben, rekkenő hőségben is 2 és feles nyurgát, mint ahogy hóviharban is. De az, azt hiszem, már túlzás volt. Kicsit nehezen számoltam el a szervezetemmel azon a kora téli napon. El is döntöttem, én nem is vagyok olyan nagy fanatikus, hogy még egyszer ilyet csináljak, egyszóval télen horgásszon más.

Forrás: MTI
De térjünk még kicsit vissza a tóhoz. Napijegyet a bejáratnál álló halőrháznál válthatunk, meglehetősen borsos áron, de azt gondolom, ez már tendencia. A jobb helyeken már nehezen válthatunk 3000 forint alatt napijegyet, ami jó is meg nem. A befolyó pénzt jól gazdálkodják ki az üzemeltetők, és rendkívül nagy mennyiségben telepítik a halakat. Augusztus hónapban például 120 mázsa pontyot raknak a vízbe, és júliusban is megvolt 60 mázsányi. Sata Lajos (akit bátran lehet keresni a tóval kapcsolatos kérdésekben a 30/612979-es számon) elmondása szerint minden hónapban elég komoly mennyiséget telepítenek, nem csak a legnépszerűbb pontyból, de csukából, süllőből, keszegből is. Na, ezért jó megfizetni a drága jegyet. De ami rossz, hogy egyre kevésbé engedhetik meg maguknak az eddig oly sokáig törzsvendégnek számító kisöregek, hogy kedvenc tavukon, kedvenc hobbijuknak hódoljanak. De mondom, ez sajnos tendencia, és nem csak itt. Amúgy a felnőtt mellett ifjúsági jegy is váltható, ami megint csak jó, és végre itt is elmondható, hogy szó van az év végi közgyűlésen a nyugdíjas napijegyek esetleges bevezetéséről. Követendő példa lehet ez az egész országban.

Hosszan dicsérhetném még, a tó gazdálkodásával kapcsolatos évek óta tartó, rendkívül profi szemléletet, de inkább legyen elég annyi, hogy Házirétről nem nagyon látni üres kézzel távozó horgászt. Úgyhogy görbüljön a bot!

Adatok:
Napkeltétől napnyugtáig lehet horgászni (ez az évszaktól függ, hogy hány órát jelent).
Felnőtt napijegy: 2950 Ft (2 db nemeshal, 3 kg egyéb)
Ifjúsági napijegy: 1450 Ft (1 db nemeshal, 1,5 kg egyéb)
Péntek, szombat és ünnepnap előtti éjjel lehet horgászni. Ára: felnőtt 3600 Ft, míg az ifjúsági 1800 Ft
Csónakbérlés telefonon történik.
Ára: 1000 Ft/nap, míg fél nap 600 Ft.

Ruprecht Vilmos

KAPCSOLÓDÓ CIKK