Vágólapra másolva!
Az Amerika-kupa svájci védője az Alinghi csapat tegnap előtt bejelentette, hogy megválik a legütőképesebb emberétől Russell Coutts-tól. A döntés oka, hogy Coutts már több versenyről visszalépett és a csapat szerint nem tartja magát a szerződési feltételeihez.

A történet nem most kezdődött. Az ügy már hónapok óta a levegőbe lógott. Bertarelli a csapat vezetője és Coutts között már nyílt ellentét is feszült, nem titkolták, hogy esetleg szakításra kerül a sor közöttük. Egyesek tudni vélték, hogy Coutts nem véletlenül nem indul versenyeken az Oracle Team ellen, hiszen akkor bezárja maga mögött az ajtót és nem indulhatna más csapat színeibe az Amerika-kupán. Távozásával jelentősen, ha nem végzetesen gyengül az Alinghi csapata, hisz Coutts a legeredményesebb kormányosa a kupa több mint 150 éves történetének.

A nagy kérdés ez után, hogy a csapat magját képező 7 ember - aki már Újzélandról is eljött Coutts után - most mit tesz. Brad Butterworth a taktikus, sem indult Couttshoz hasonlóan az Oracle elleni versenyeken, így várható, hogy ő is hamarosan elhagyja a svájci csapatot. Ha többiek is mennek vele akkor szinte kizárt, hogy az Alinghi elég erős emberanyagot tudjon gyűjteni. Jobbat biztosan nem, hisz az elmúlt három Amerika-kupa győztesei távoznak. Az a csapat aki meg tudja őket csípni, az nagy valószínűséggel nagy lépést tesz a kupa elnyerése felé.

Persze azért két erős skipper marad az Alinghi csapatban így is. Jochen Schümann és Peter Holmberg neve nem taszítja a csapatot a reménytelen küzdők sorába. De tény, hogy már lassan látható az Oracle csapat fölénye és jelenleg a felkészülésben ők tartanak a legelőrébb.

Eközben a többi csapatnál gőzerővel folyik az emberanyag megszerzése. Az újzélandi csapatot arab pénzből finanszírozzák, Dean Barker mellé megpróbálják megszerezni az olimpián finn osztályban esélyes Ben Ainslie-t, az olaszok felvásárolják a legjobb vitorlázókat, az athéni olimpia után szinten minden esélyes Amerika-kupa hajóra száll és szépen megy minden a maga útján 2007 és Valencia felé. Csak a védőknél halmozódnak a problémák.

Jelenleg négy kihívó csapat adta le a hivatalos nevezését: A San Francisco-i BMW ORACLE RACING, Az olasz Garda tavi +39, a fokvárosi TEAM SHOSHOLOZA és az újzélandi EMIRATES TEAM NEW ZEALAND.