Vágólapra másolva!
Amennyiben az időjárás nem szól közbe, szombaton immár 24. alkalommal rendezik meg Révfülöp és Balatonboglár között a Balaton-átúszást. A szervezők 11 ezer fős, az eddigi részvételi csúcsot megdöntő mezőnyre számítanak az 5,2 km-es távon.

A Balaton-átúszás két és fél évtizedes múltra visszatekintő krónikájában csak egyszer esett meg, hogy a rossz időjárás miatt elmaradt a rendezvény, s a szervezők nagyon bíznak benne, nem most hét végén lesz a második ilyen - önhibájukon kívüli - malőr. A hét elején érkezett időjárási front kétségkívül aggasztóan hat, s a végső szót majd csütörtökön délben mondja ki egy meteorológiai konzílium, addig marad a reménykedés, hogy szombaton reggel Révfülöpön tényleg csobbanhat a mezőny és nekivághat az 5,2 kilométeres távnak.

A végállomás Balatonbogláron a Platán-strand, de még néhány praktikus információ a rajthoz: az indulókat reggel 7 órától várják a révfülöpi labdarúgópályán, ahol a kötelező orvosi vizsgálat után az első próbázók 8 óra 10 perc és 14 óra között ugorhatnak a vízbe, már amennyiben befizették a 2700 forintos nevezési díjat. Minden úszó rögzíthető, vonalkódos karkötőt kap, s ennek a segítségével a célban rögzítik az időeredményeiket. Fontos tudnivaló, hogy a 14 éven aluli gyermekek csak szülői engedéllyel vagy kísérettel vághatnak neki a Balatonnak.

A rendezők a "fő a biztonság" elv jegyében egyébként több mint 200 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból úszófolyosót alakítanak ki, plusz még életmentők is cirkálnak a vízen. (A Balaton-átúszás történetében még egyetlen baleset sem történt.)

A vízben is nagy lesz a forgalom, elég abból kiindulni, hogy tavaly rekordot jelentő, 10 731-es indulói létszámot rögzíthettünk. Egy éve 33 országból érkeztek úszók, még az Egyesült Államokból és Japánból is. Európa legnagyobb ilyen jellegű sporteseményén idén a 11 000-es határt is átlépheti a mezőny. Az már biztos, hogy a rutinos Balaton-átúszók között ezúttal is ott lesz Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke, Szenes Zoltán, a magyar honvédség vezérkari főnöke, Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés elnöke és Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó is.

A Balaton-átúszás keddi sajtótájékoztatóján Gyenesei István, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja is, bejelentette, hogy a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokság hosszútávúszó számait a Balatonon rendezik meg. (Az Eb-pályázatban még a Velencei-tó szerepelt a nyíltvízi versenyek helyszíneként.) Ennek jegyében idén az 5 km-es ob-t a Balaton-átúszás keretében bonyolítják le. A profi férfiak szombaton reggel 8 órakor, a nők 8.05-kor rajtolnak, 8.10-kor pedig indul az amatőrök mezőnye.

A Balaton-átúszás programja a célba érkezéssel még nem ér véget, hiszen a Platán-strandon 15-22 óráig szórakoztató programok, koncertek (V-tech, Fiesta, Demjén Ferenc) zajlanak - ezekre a rendezők hozzávetőleg ötvenezer érdeklődőt várnak -, majd a napot tűzijáték zárja.

Fábik Tibor