Vágólapra másolva!
A Gyömrői-tó környéke százával vonzza a fürdőzőket felújítása óta lágy homokú plázsával, hangulatos lámpáival, étteremével, a fából készült úszó  bárjával - mondta a 15 ezer lakosú Pest megyei kisváros polgármestere csütörtökön.

Az önkormányzat 40 millió forintot fordított a hajdan szebb napokat látott, majd évtizedekig elhanyagolt, nyolc hektáros tó megszépítésére - mondta Gyenes Levente. Mindez csak az első lépés a merész terv megvalósításához, hogy a település igazi fürdővárossá váljon, s ezzel visszaszerezze régi rangját - tette hozzá. Ehhez a természeti adottságok szinte kínálják magukat: a tó vizét még az 1900-as évek elején gyógyhatásúnak nyilvánították, sokan jártak ide a fővárosból is nőgyógyászati, mozgásszervi panaszaik enyhítésére, és divatos üdülőhelynek számított az akkor még falu.

A tó a téglagyártáshoz szükséges agyag kitermelése során keletkezett, a víz hirtelen feltörése miatt a bányászatot felszámolták. A mélyből bő hozamot adó forrás bugyogott fel, állandó tiszta vízutánpótlást biztosítva a tónak. Az 50-es években azonban, állítólag mert Rákosi Mátyás nem nézte jó szemmel a polgári elemek lubickolását, a forrást bebetonozták. Ettől kezdve megindult a visszafejlődés, a tó elveszítette varázsát, a partját gaz verte fel, elhanyagolt állapotban vegetált az elmúlt évtizedekben.

Most azonban ismét megpezsdült az élet. A zavaros vizet elvezették, a meder alját gyöngykaviccsal hintették fel az iszaposodás meggátlására, megteremtették a kulturált strandolás minden feltételét. Új kutat fúrtak, ahonnan most állandóan buzog a bő vízutánpótlás, a felesleg pedig az itt eredő Szinva patakban csordogál el.

Halakat is telepítettek a friss vízbe, így a horgászok is megjelentek a parton. Néhány jetski is száguldozik a tavon, ami jót tesz a víznek, ugyanis a propellere oxigént pumpál bele, és ezzel frissíti.

A tó körül több hektáros tölgyes terül el, ami tovább növelheti a környék vonzerejét. A gyógyhatású víz kihasználására egy rehabilitációs utókezelő építését is tervezik a közelben, itt áll a jelenleg gyermekintézményként működő szép Teleki-kastély, s mindez együtt hozzájárulhat hogy Gyömrő fürdővárosként akár Hévízhez hasonló gyógy-idegenforgalmi centrummá váljon Budapesttől félórányi utazásnyira - hívta fel rá a figyelmet Gyenes Levente.