Vágólapra másolva!
Új, 76 férőhelyes vitorláskikötő épült Balatonfüreden 120 millió forintos beruházással a Yacht Club szomszédságában, s több tízmillió forintért felújították a Kékmadarat, a Balaton legendás hajóját - mondta kedden Hantó István, a balatonfüredi Yacht Club Kikötő Kft. ügyvezető igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy terveik közt újabb beruházások szerepelnek: tovább bővítenék a most átadott kikötőt, illetve új klubházat építenének. Közlése szerint a füredi önkormányzattal területcseréről tárgyalnak, s ha megállapodnak, akkor a mostani faházas bazársoron épülne fel 2006-ig az új klubházuk; üzletekkel és étteremmel, összességében 300 millió forintos beruházással. A területcsere révén a füredi önkormányzat a mostani klubházat és a hozzá tartozó területet venné át, s ott a város egy 50 szobás, négycsillagos hotelt létesítene, a földszinten kávéházzal, üzletekkel és különböző szolgáltató egységekkel.

A füredi Yacht Club az ország legrégebbi vitorlásegyesülete - 300 bel- és külföldi taggal, köztük 188 versenyzővel -, s a patinás sportklub már 10 éve vezeti a hazai ranglistát.

A Yacht Club legismertebb hajója, a Kékmadár 12-szer nyert magyar bajnokságot, s többször volt osztálygyőztes a Balaton legrangosabb versenyén, a Kékszalagon is. A most felújított, 60 éves hajót a kikötő hétvégi átadásakor Bolberitz Pál apostoli protonotárius szentelte fel. A hajóval legközelebb augusztusban a magyar nagyhajós bajnokságon indulnak el a Balatonon; Wossala György nagyvállalkozó és sokszoros vitorlásbajnok vezényletével, aki egyébként a patinás hajó mostani felújítását finanszírozta.