Vágólapra másolva!
A mátészalkai Tridea Természetvédelmi Egyesület és Oktatóközpont nyolcadik alkalommal szervezi meg tudományos jellegű expedícióját Szibériába, a Bajkál-tó környékére és Mongóliába - hangzott el a szerdai, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

Magyarországról gépkocsikkal indulva vállalkozik arra a csapat, hogy 65 nap alatt 23 ezer kilométert megtéve keresse fel Ukrajna, Oroszország, a Kalmük és Kazah Köztársaság, valamint a Bajkál-tó környéke, Kelet-Szibéria és Mongólia védett területeit, természeti értékeit és az ott élő népeket - tájékoztatta az újságírókat Balogh István, az expedíció szervezője és vezetője.

Az expedíció célja, hogy a különböző nemzeti parkokkal, természetvédelmi területekkel fennálló tizenkét éves illetve újabb kapcsolatokra építve kiegészítsék az előző utak tudományos anyagát. Az idén újabb természetvédelmi területeket keresnek fel az erdős sztyeppi, tajgai, sivatagi, félsivatagi, füves pusztai és hegyvidéki erdős övezetekben, Ukrajnában, Oroszországban és Mongóliában.

A 12 fős expedícióhoz még lehet csatlakozni. Az eddigi tagok között található zoológus, tibetológus, hidrológus, biológus, van aki tolmácsol, más pedig a gépjárművek üzemeltetéséért, illetve a fotós-videós feladatok ellátásáért felelős.

Fő feladatuk a fényképes és filmes anyaggyűjtés, riportsorozatok készítése, a nyári, őszi, tél eleji munkák, a vadászat, a halászat, a pásztorkodó népek téli szállásfoglalásának megörökítése, valamint további vízminták gyűjtése az expedíció teljes időtartama alatt, a legkülönbözőbb élőhelyekről.

Tevékenységi körükbe tartozik talajminta-gyűjtemények gyarapítása a legszélsőségesebb élőhelyekről, valamint állattani, néprajzi, geológiai, ásványtani kollekciók gyarapítása. Foglalkoznak majd ornitológiai és zoológiai megfigyelésekkel, különös tekintettel a nyár végén és ősszel vonuló fajokra. Botanikai felméréseket
végeznek, és kiegészítenek ilyen tudományos gyűjteményeket is.

Az expedíció mottójának Lev Tolsztoj szavait választották: "Az igazi boldogság: A természetben lenni, látni Őt, beszélni vele". Fővédnökök: dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és dr. Láng István professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Országos Környezetvédelmi Tanácsának elnöke.

Az augusztus 15-én induló expedíció munkájának vezérfonala és fő témája: "A víz útja, a víz jövője."