Vágólapra másolva!
Több mint húsz csapat indul az e hét végén a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben hatodik alkalommmal megrendezendő kocsitoló és kocsiemelő versenyen, csupa férfiak. Nők is részt vesznek, de csak versenyen kívül - tájékoztatott Pálfy Imre polgármester csütörtökön.

Elmondta: a megmérettetésre az olaszországi Montebellunából - ahonnan a kocsitoló verseny ötlete is származik - két csapat is jelentkezett, mintegy negyven versenyzővel.

Két női csapat is nevezett, de ők versenyen kívül indulnak - az egyik a helyieket, a másik a bábolnaiakat képviseli - mondta a polgármester.

Részt vesz a küzdelemben a tavalyi győztes gárda is, de várnak ellenfeleket Mosonmagyaróvárról, Budapestről és Somogyzsitváról is.

A feladat ezúttal is két részből áll: minél rövidebb idő alatt végigtolni egy 380 kilogramm súlyú kocsit a falu csaknem két kilométeres dombos főutcáján, valamint minél nagyobb súllyal megemelni egy liszteszsákokkal teli szekeret.

A fesztivál keretében az érdeklődők megtekinthetik a kocsi készítésével kapcsolatos mesterségeket bemutató kiállítást. A kocsit vagy könnyű szekeret Kocs település kézművesei fejlesztették ki, s a jármű első ismert írásos említése 1267-ből való. A kocsitoló verseny életre hívásával a község és a kistérség lakói szeretnének évről évre emléket állítani és egyben megmutatni mai életüket, természeti és kulturális értékeiket.