Vágólapra másolva!

O'Sullivan másodszor snookervilágbajnok

Az angol Ronnie O'Sullivan 2001 után második snooker-világbajnoki címét szerezte meg Sheffieldben. A 28 éves fenegyerek a fináléban a skót Graeme Dottot győzte le fölényesen (18-8), sikeréért 250 ezer fontot (91 millió forint) kapott.

"Apámnak ajánlom ezt a trófeát, aki gyilkosságért életfogytig szóló büntetését tölti" - mondta könnyeivel küszködve az elődöntőben a korábbi hétszeres vb-első, skót Stephen Hendryt 17-4-re kiütő csillag.

A pályafutásának kezdetén drog- és alkoholproblémákkal küzdő O'Sullivan - aki 5:20 perccel tartja a maximális, 147 pontos break világcsúcsát - a közelmúltban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy áttért a mohamedán hitre. Elhatározását barátja, a korábbi profi bokszvilágbajnok Prince Naseem Hamed inspirálta.

Április 17. és május 3. között zajlott a verseny Sheffieldben - 1 378 920 font összdíjazással. A vb előtti utolsó nagy tornát (Glasgow) a veterán, méltán népszerű Jimmy White nyerte a döntőben a honfitárs Paul Huntert verve - sokan hitték, hogy ezek után a világbajnoki cím is az övé lesz. A 41 esztendős (amúgy nemrég egy pókerversenyen is diadalmaskodó) angol klasszis 1992 óta nem tudott győzni, visszatért hát.

Ám a vébén már az első körben búcsúzott, a szintén angol Barry Pinches küldte haza egy 10-8-cal. A nagymenők közül idejekorán még az ír, 1997-es világbajnok Ken Doherty, az angol, 2002-es legjobb Peter Ebdon és a '91-es győztes John Parrott hullott ki, többek között. No meg White mellett a másik élő legenda: Steve Davis - a 46 éves, hatszoros világbajnok angol úriember idén bizony gyengélkedik.

A nyolcaddöntőben már 13 nyert frame-ig ment a csata - itt kiesett a címvédő, világelső, walesi Mark Williams, és hát Hunter is ebben a körben vérzett el (előbbit Perry, utóbbit Stevens múlta felül). Közben ezidáig nehézkesen, de csak menetelt O'Sullivan, ettől kezdve viszont alaposan belehúzott: Hamiltont 13-3-ra, Hendryt 17-4-re (!!!) zúzta, majd a fináléban ugye Dott ellen 18-8, nem semmi.

Ronnie O'Sullivan 1992 óta profi, ez már a 14. nagy tornagyőzelme, 2003 végéig több mint 3,7 millió fontot snookerezett össze. A 147-es maxbreak hatszor sikeredett neki, Arsenal-szurkoló. (Út a dicső 147-hez: 15 piros és fekete, ez 120, illetve a színesek sárga, zöld, barna, kék, rózsaszín, fekete sorrendben. Irtózatosan nehéz, pl. Mark Williams még nem tudta megcsinálni. Minden tornán külön, jókora összeggel díjazzák, ahogy a legnagyobb breaket is.)

És pár szó még a legyőzöttről is: Dott meglepetésre küzdötte el magát egészen a fináléig, pár nap múlva lesz 27 éves, soha nem nyert még komoly versenyt, de a 147-et egyszer már elérte, 1999-ben.

O'Sullivan és Dott legfeljebb 35 frame-es párharca egyébiránt úgy indult, hogy Dott folytatja mesés szereplését, hamar elhúzott 5-0-ra. Ronnie feljött 5-3-ra, "félidőben" 9-7-re vezetett még Dott. Aztán O'Sullivan félelmetes, hosszú hajrát nyitott, s "lelőtte" az asztalról az ellent. Nagyon pontosan célzott, biztonsági lökései is fantasztikusak voltak. Rendre hibára kényszerítette Dottot, aki hibázott is, nem bírta, a vége felé már fel is adta.

Az előzetes ranglista alapján sikerével O'Sullivan átveszi az elsőséget Williamstől, harmadik Hendry, negyedik Hunter és így tovább. Dott a 15. helyen, Jimmy White 11., Steve Davis 13.

[origo] / MTI