Vágólapra másolva!
Az európai uniós csatlakozás alkalmából és Mezőtúr városának tiszteletére mintegy 4000 ezer kilométeres kerékpárutat tesz meg Brüsszelig Szőke Barna, mezőtúri kerékpározó; a 63 éves férfi az indulást megelőzően nyilatkozott a Parlament épülete előtt hétfőn.

Elmondta, hogy az összesen 40 naposra tervezett túrára Mezőtúrról indult május elsején, és tervei szerint napi 100-150 kilométer megtéve Ausztria, Németország és Franciaország érintésével érkezik majd Brüsszelbe, jövő hét pénteken. A kerékpár hátuljára tűzve egy Mezőtúr feliratú magyar zászló lobog majd az úton - fűzte hozzá.

Szőke Barna hozzátette: mintegy 130 kilós felszerelésében ruhaneműt, hálózsákot és élelmiszert visz magával, valamint egy uniós zászlót, illetve azoknak az országoknak a lobogóját, amelyeket útba ejt.

A mezőtúri kerékpáros elmondta, hogy az utat egyedül teszi majd meg, kísérő nélkül, és arra számít, hogy a hazai szakaszokon átmenetileg csatlakoznak hozzá más kerékpárosok is.

Szőke Barna közölte: nem először tesz meg hasonló hosszúságú utat, tavaly a thüringiai Weidába, Mezőtúr testvérvárosába kerékpározott el, 2700 kilométert megtéve.