Társoldalunk:

Őrület a köbön

Az extrémsportok rajongói nem pihennek: folyamatosan keresik a kihívás újabb és újabb lehetőségeit. Sok esetben kicsit talán túlságosan is, néhány őrült sportág inkább tűnik erőltetett szórakozásnak, mint valódi kihívásnak. Mindenesetre ha végigtekintünk a legfrissebb extrémsportok listáján, kiderül, hogy az emberiségbe azért mégis szorult némi humorérzék. Az alábbiakban az extrémek közül is a legextrémebb sportokat gyűjtöttük össze.

Zorb
Egy hatalmas felfújható gömbről van szó, aminek a belsejébe bebújik egy ember. Aztán ezt a gömböt szépen legurítják egy domb vagy hegyoldalon. A sebesség és a szédülés garantált, mint ahogy az is, hogy ha valaki evett az akció előtt, el is búcsúzhat az ebédjétől.  Úgyhogy étkezés szigorúan csak gurulás után.

Szárazföldi és jégvitorlázás
Egy kis vitorlást kell elképzelni, aminek az aljára nem tőkesúlyt szerelnek, hanem - ha jégen használják - korcsolyaéleket raknak, szárazföldön pedig kerekeket. Ha nagy jégfelületen használjuk, hatalmas sebességet érhetünk el, de autóúton is garantált a szélvészgyors száguldás.

Szabadmerülés
Na ezt a sportot csak profiknak ajánljuk. Tulajdonképpen palack - azaz levegő - nélküli merülésről van szó. A cél a legmélyebbre jutni úgy, hogy a merülő csak a saját tüdejét használhatja a le- és feljutáshoz. Az elképesztő sportág megihlette Luc Besson francia filmrendezőt is, aki Nagy kékség címmel kultuszfilmet készített a témában. Annyit még mindenképpen el kell mondanunk, hogy a sportág igazán nagy profijai, hihetetlen, de 130 méterre is képesek így lemerülni.

Bungee jumping
Nem számít újdonságnak, de a mai napig az egyik legmeghökkentőbb és a legnagyobb akaraterőt igénylő kunszt. A lényege igen egyszerű: egy gumikötelet kötnek az ember lábára, ezt követően pedig le kell ugrani egy magas helyről, ahova a kötél másik végét erősítették. Az Új-Zélandról induló sportot a világ minden pontján űzik már, legyen az az Eiffel-toronynál vagy akár a Diákszigeten. A továbbfejlesztett változatban mindenféle őrültség szerepel, egyesek például biciklivel vagy kajak-kenuval ugranak.

Légdeszkázás
Ez a sport egyesíti az ejtőernyőzést és a hullámlovaglást. Úgy néz ki a dolog, hogy ha egy ernyővel a hátunkon és egy deszkával a lábunkon kiugrunk egy nagyon magasan repülő repülőgépből, szuper jól tudunk siklani a szelek szárnyán, úgy, hogy persze ezerrel zuhanunk lefelé.

Terepgördeszkázás
Ha van egy gördeszkánk, és már unjuk a város bűzét, valamint a forró aszfaltot, hát szereljünk olyan - nagyobb - kerekeket a deszkánkra, ami bírja, mondjuk, a domboldalt és a gyepet is. Remek élmény egy dombos mezőn döngetni, és mindenféle trükköket bemutatni, amit korábban csak a város utcáin, kemény betonon próbálhattunk.

Extrém vasalás
Nem kell meglepődni: szó szoros értelemben vasalásról van szó, de nem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között. Raftingolás közben, a hegycsúcson, búvárruhában a tenger fenekén, kötélen egyensúlyozva, naplementében vagy éppen napfelkeltében, tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy élére vasaljuk a ruhát. Aki ezt a sportot kitalálta, valószínűleg nem volt teljesen magánál, de a lényeg, hogy a végén egy jót röhögjön mindenki.

Ruprecht Vilmos

KAPCSOLÓDÓ CIKK