Vágólapra másolva!
Most hétvégén, január 23. és 27. között (péntektől vasárnapig) rendezik meg az extrém sportok talán legjelentősebb és leglátványosabb téli versenyét, a nyolcadik Winter X-Gamest az USA-ban, a Colorado állambeli Aspenben.

Nem valószínű, hogy Aspenben piros-fehér-zöldbe öltöznek a lelátók, mert közülünk csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy átugorjanak Amerika egyik legdivatosabb síterepére egy hétvégére. Az indulók között sem találunk magyart, mert a téli sportokban ugyebár nem tündökölünk. De azért Aspen ismerős lehet sokunknak, mert több filmben, például a teljesen idióta "Dumb és Dumber"-ben lehetett látni azt a környezetet, ahol az X-Gamest egészen 2007-ig minden évben meg fogják rendezni. Szép kisváros lent a völgy alján, körülötte nagy, havas hegyek sípályákkal és mindenféle kiszolgálóberendezéssel, felvonókkal, büfékkel, egyebekkel.

Az évek során nagyon sok minden előfordult az X-Gamesen, az idein négy fő ágban, kategóriában lesznek show-nak is beillő futamok, snowboardban, "hagyományos" síben, freestyle motocrossban (azaz motoros ugrásban) és motoros szánban. Az egyes ágakon belül többféle verseny lesz. A snowboardon és a síelésen belül lesz kétféle trükkverseny (szupercső és lesiklásból ugrás) és "krosszverseny", amikor többen indulnak lefelé egy ugratós, kanyargós pályán, így nagyon látványos és izgalmas verseny alakul ki, hatalmas ugrásokkal, előzésekkel és tömegjelenetekkel. Motokrosszban freestyle, azaz "ügyességi ugrás" lesz, a levegőben kell különféle mutatványokat bemutatni, a motoros szánosok pedig krosszversenyben mérik össze saját és szánjaik erejét. A futamok nagyon látványosak és gyorsak, csak el kell képzelni, milyen, amikor néhány, kb. 100 lóerős, feltuningolt motoros szán előzgeti egymást, miközben métereket repülnek a levegőben, vagy 10 méter magasban repkednek a krosszmotorok. A pályákat az ugratókkal, kanyarokkal, akadályokkal együtt hóból alakítják ki, és jellemzően jóval nagyobb méretűek, mint pl. az átlagos félcső mérete.

A verseny színvonalát emeli, hogy csak hosszas válogatás és kvalifikációs versenyek után lehetett bejutni az indulók közé, vagyis tényleg a legjobbak lesznek ott, és az sem mellékes, hogy nincs belépődíj, ingyenes a verseny. Érdekesség, hogy a rendezvény teljes területén tilos a dohányzás, és alkoholt sem árulnak.

A versenyt csak amerikai csatornák közvetítik, ezért nem biztos, hogy nálunk bármi, akár néhány perc látható lesz belőle, de talán a sportcsatornákon hosszabb beszámolók is lesznek. Érdemes lesz belenézni az elképesztően látványos jelenetek miatt, és azért aki teheti, ugorjon ki megnézni.

Kun László