Vágólapra másolva!
Alkalmatlan a Balaton a téli sportok űzésére, miután a jelentős fölmelegedésnek miatt 3-4 centiméter víz borítja a 10-17 centiméter vastag jeget - tájékoztatott kedden a siófoki székhelyű Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság ügyeletese.

A befagyott vizeken való közlekedés szabályait előíró rendelkezés szerint tilos az olvadó jégre menni, s a vizes felületű jégrétegen különben sem lehet korcsolyázni.

Míg a hétvégén ezrek szórakoztak a Balaton szilárd jegén, hétfőn már csak néhány korcsolyázással kísérletező fiatallal találkozhattunk a magyar tengernél, kedden pedig már ők sem merészkedtek a kiszámíthatatlan, latyakos jégre.

Siófoknál a tavat továbbra is 17 centiméter vastag jégréteg borítja, de azon olvadó víz, kásás jég található; a magyar tenger vize 2 Celsius-fok hőmérsékletű - közölte Nagy András György, az Országos Meteorológiai Szolgálat balatoni állomásának az ügyeletese.

Mint a siófoki obszervatórium munkatársa elmondta, a déli tóparton a 17 centiméteres jég azt jelenti, hogy a part mentén végig fenékig befagyott a Balaton, de a következő időszakra előre jelzett változatos időjárás miatt nem várható, hogy egy-két napon belül ismét sportolásra alkalmas lesz a magyar tenger jege.