Vágólapra másolva!

A Mölltal-gleccseren elindult a síszezon

A tél közeledtének csalhatatlan jele, hogy napról napra egyre több ruhát vagyunk kénytelenek magunkra ölteni. Sokan viszont egy cseppet sem bánják a zimankót, sőt, ha tehetnék, még gyorsabban tekernék előre az idő kerekét. A síelők - mert, hogy róluk van szó - bizonyára lehozták a padlásról a féltve őrzött felszereléseket, s immár azért imádkoznak: bár csak minél előbb hullna le az első síelésre alkalmas hó!

Biztos akadnak azonban, akik már nem tudnak addig várni, míg nálunk is csupa fehér lesz a táj. Nos a síelés nagy rajongói biztos örömmel olvassák ajánlónk, amelyben Karintia tartomány egyik legnépszerűbb síparadicsomára hívjuk fel figyelmüket. Ez pedig nem más, mint a Mölltal-gleccser, amely október elejétől májusig várja a síelni és snowboardozni vágyókat. Az említett időszakban teljesen hóbiztos a pálya, mely a tavalyi évad során például 450 cm vastag volt, alatta pedig összefüggő, egyenletes műhó réteg gondoskodott a felhőtlen "telelésről", sportolásról.

A kiindulópont a flattachi völgyállomás, mely 1200 méteren található. Innen a 2200 méteres középállomásra mindössze nyolc perc alatt juthatunk fel az egyedülálló "Gletscher Express"-szel, amely a világ leghosszabb földalatti kötélpályás vasútja. A hegyi állomásra, ami 2800 méteren található, hatszemélyes kabinfelvonó szállítja a sízőket. A helyiek által egyszerűen csak Sportarénaként emlegetett síparadicsom rendelkezik az abszolút kezdőknek szánt pályáktól, a teljesen profik által igénybe vett lesikló utakig rengeteg nyomvonallal. Ugyanez mondható el a közelben található Obervellachról vagy Ankogelről is. Aki azonban abszolút újdonságra vágyna, látogasson el Bad Kleinkirchheimbe, ahol Franz Klammer, a lesiklás legendája 50. születésnapján alkalmából nyitotta meg az új, "Karintia Franz Klammer"-lesiklópályát, amely Karintia tartomány ajándéka világszerte ismert fiának. Januárban Ausztria legdélibb tartománya egy hétnapos Franz Klammer-ajánlatcsomaggal csábítja az üdülni vágyókat, és az ajánlathoz egy sínap is hozzátartozik az egykori sífenoménnal.

Aki csak most húzna lécet először a talpára, annak sem kell Mölltalban csalódnia, hiszen profi síoktatók várják a kezdőket, kellemes ívű tanpályákkal. Emellett az Intersport sífelszerelés kölcsönzéssel is rendelkezésére áll a Karintiába érkező vendégeknek. Osztrák vendéglátóink különböző kedvezményekkel kedveskednek a síelőknek. Az egyik ilyen a "szabadjegy", mely 5 vagy 10 napos változatban kapható. A lényege, hogy októbertől májusig szabadon felhasználható, így ha rossz időbe futna egy család, nem kell keseregnie, mert a bérlet biztosítja a szabad síelés lehetőségét időpontkorlátozás nélkül. A másik kedvezmény a "Top Ski", amellyel 26 karintiai és 7 kelet-tiroli pályán síelhetünk kedvünk szerint, akkor mikor a családnak jól esik vagy időnk engedi, hogy az adott pályát felkeressük.

Forrás: [origo]

A porhóval borított pályák mellett a snowboardosok is megtalálják a számításukat, hiszen a környező hegyoldalak mélyhóval csábítják a legfiatalabb síszakág szerelmeseit. Természetesen, aki most szeretné az első leckéket venni, minden további nélkül megteheti: snowboardozni is profi oktatókkal lehet, akik nemcsak a kezdőket tanítják meg az alapokra, hanem a már biztos sízőket is külön hegyi túrákra vezetik, ahol izgalmas ugrások tehetik még feledhetetlenebbé a síelést. Talán már meg sem kellene említeni, olyan természetes, hogy több mint 15 kilométernyi sífutópálya is rendelkezésére áll mindazoknak, akik a síelés ezen változata mellett voksolnak.

Ha pedig leszáll az est, Flattach számos étteremmel - egyedülálló látványt nyújt az ötmillió euróból épült "Eissee" étterem, mely a Mölltal-gleccser szélén helyezkedik el, s teljesen üvegből és acélból épült üvegpalota olyan, akár egy kristálygömb -, kávéházzal, bárral, pizzériával és diszkókkal várja a szórakozni vágyókat. Nappal pedig, ha előző nap elfáradtunk síelés közben, a Hohe Tauern Nemzeti Park nyújthat kikapcsolódást csodálatos panorámájával, egy kellemes sétával, vagy szánkópartival, melyet megspékelhetünk egy kis forralt borral is, s akkor még nem is említettük a curlinget, amit ajánlunk mindenkinek, de különösen baráti társaságoknak.