Vágólapra másolva!
Rosszul kezdődött Oroszország átbiciklizése Jean-Baptiste Vasnier kerékpáros világjáró számára: ahogy Vlagyivosztokba érkezett, már el is lopták a biciklijét - és minden poggyászát.

A 24 éves világutazó Japánból hajózott át kedden a távol-keleti orosz kikötővárosba, miután több mint egy hónapig várt az orosz vízumra. Hogy szerencsés megérkezéséről rögtön értesítse családját, a postára ment telefonálni. Mikor kilépett az épületből, már csak hűlt helyét találta járművének és csomagjainak, amelyeket a bejáratnál hagyott. Sovány vigasz, hogy útlevele a vízummal, valamint fényképezőgépe és hitelkártyája nála maradt.

A rendőrségen senki sem beszélt franciául, így nem nagyon értették, mit akar a vacogó fiatalember - ugyanis melegebb öltözékét is elvitték. Végül az egyetem francia szakos hallgatóit mozgósították, akik nem csupán tolmácsoltak, de kisegítették öltözékkel is.

A rendőrség nem sok esélyt lát a biciklitolvajok kézrekerítésére, azt javasolta a károsultnak, próbáljon a helyi televízióban lelkére beszélni a tetteseknek - hátha nézik a műsort.

Vasnier kerékpárosnak világjárása során nem a vlagyivosztoki az első kellemetlensége. Afrikában banditák támadták meg, és több késszúrással megsebesítették, Mexikóban ugyancsak elkerekeztek kerékpárjával, de ott a rendőrség segítsége nélkül sikerült visszaszereznie járművét, és most is eltökélt erre, mivel folytatni akarja világ körüli útját - jelentette az AFP.

- Ez a kerékpár a szívemhez nőtt, mivel már mintegy 40 ezer kilométert tettem meg vele. A legjobban azonban jegyzetfüzetemet sajnálom, mivel benne voltak a különböző földrészeken szerzett barátaimnak a címei - mondta a károsult.