Vágólapra másolva!
Megtiltotta a fürdőzést a Fekete- és Fehér-Körös összefolyásánál, a szanazugi üdülőterületen Békéscsaba tiszti főorvosa csütörtökön, mivel a fürdés engedélyezése - a megyei önkormányzat tüdőkórházának közelsége miatt - ellentétes volna a hatályos szabályozással.
Forrás: ORIGO


A megyei önkormányzat tűdőkórháza, ahol jelenleg is több tbc-s beteget ápolnak, 25 kilométernél közelebb van a Szanazughoz.

Juhász István rámutatott arra, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat e kormányrendeletre hivatkozva tagadta meg a dobozi önkormányzat szanazugi fürdőkijelölési jogát.

Halpusztulás a Holt-Körösön/sport/x-mag/20030325halpusztulas.html

A Békés megyei önkormányzat idei költségvetésében 10 millió forintot különített el arra, hogy a tüdőkórház megfeleljen a törvényi előírásoknak, ám az eddigi vizsgálódások és tervek alapján kiderült, nagyságrenddel több pénzre volna szükség.

Kiss Viktória megyei tisztifőorvos bejelentette: hivatala az Országos Közegészségügyi Intézet segítségét kérte, hogy közösen találjanak megoldást az ügyre.

Vincze Árpád, a tüdőkórház igazgató főorvosa korábban szakvéleményt kért az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézettől (OKTPI).

Forrás: ORIGO


A dokumentum szerint a tüdőkórház szakmai profilja ma már nem fedi a hivatkozott kormányrendeletben szereplő "meghatározott fertőzőbeteg-ellátó intézmény" fogalomkörét, mivel az intézmény csak a beteganyag töredékében - egy-két százalékában - lát el aktuálisan fertőző, Koch-pozitív tbc-s betegeket.

- Az ÁNTSZ által 2003 tavaszán a tüdőkórház folyóvizéből vett mintákat az OKTPI mikrobakteorológiai laboratóriuma megvizsgálta, és azokat Koch-negatívnak találta - derül ki a szakvéleményből.