Vágólapra másolva!
Kevés alkalmasabb hely van Budapesten mountainbike cross-country versenyek megrendezésére, mint a János-hegy és környéke. Ha a kedvező adottságok mellé sikerül színvonalas rendezést is hozzátenni, nagyon jó kis versenyek alakulhatnak ki.

Már harmadszor rendezte meg május 17-18-án a Magyar Mountainbike Szövetség a Csere Csaba-kupát. A pálya nyomvonalához és megfelelő nehézségéhez jó alapot adott, hogy ugyanitt, a csillebérci volt úttörőtáborbeli központtal zajlott le 3 alkalommal (1995, 1997, 1998) a MTB Világkupa-futam is, amelyek ösvényeit felhasználva nagyon jó pályákat lehet kialakítani.

Idén sem volt másképpen, a korábbiakhoz hasonlóan kemény pályát sikerült kijelölni. A nehézséget fokozta, hogy a nagy szárazság miatt a talaj sok helyen mély porrá változott a kerekek alatt, így a fékezős részeken szemmel szinte átláthatatlan porfelhőben kellett lefelé száguldani, de a pálya nem nevezhető technikásnak, három típusú - gyors egyenes, gyors lefelé, nehéz emelkedő - váltakozott az 5,5 km hosszú távon.

A csillebérci tábor nagy előnye, hogy ott minden elhelyezhető, ami egy versenyhez kell, szállás, parkoló, szervizek, a focipályán nézőtér is volt, minden szépen elfért.

A Csere Csaba-kupákon a névadó emlékére - aki a magyar kerékpáros élet egyik fontos szereplője volt, és nemrég hunyt el - a verseny legvégén emlékfutamot is rendeznek. Szintén a rendezés újdonsága, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően 2003-ban átszervezték a kupafutamok lebonyolítását, szombaton a gyerekversenyeket és a váltóversenyt rendezték meg, majd vasárnap - növekvő sorrendben - a rövid távú, középtávú és hosszú távú versenyek következtek. A leghosszabb, elit távok vasárnap 14 órakor indultak. Szintén változás, hogy idén már csak azok indulhatnak az elit, közép- és rövid távú versenyeken, akik rendelkeznek a Mountain Bike Szövetség által kibocsátott, érvényes versenyengedéllyel A csapatváltó szintén érdekes színfolt, összesen négyen indulnak egy csapatban, ahol egy nőnek, egy 23 év alatti, egy felnőtt korú és egy senior versenyzőnek kell szerepelnie.

A verseny a kemény pályán természetesen hosszadalmas és kemény küzdelmet hozott, nagyon sokan kiestek, amit az eredménylista fényesen bizonyít. Végül minden kategóriában az esélyesek valamelyike nyert, azonban ez nem jelenti azt, hogy legközelebb is ők nyernek, mert ilyen versenyen minden előfordulhat - ami meg is történt, volt minden, defekt, bukás, és az összes elképzelhető technikai probléma.

Kun László