Vágólapra másolva!
A finn-magyar együttműködésnek köszönhetően kedvelt célponttá válhat a magyar tenger a finn horgászok számára, a finnek pedig a tudományos együttműködéstől várnak hasznot - hangzott el csütörtökön Balatonfüreden a magyar-finn horgászturisztikai tanácskozáson.


A magyar horgászturizmus egyik nagy lehetősége a rákászat újbóli meghonosítása, ami a finnek körében különösen kedvelt.

A finn vendégek szerdán ellátogattak az ódörögdi halastóhoz, ahol turisztikai célú rákászattal kísérleteznek.

Kezdődik a horgászidény a Balatonnál/sport/x-mag/20030321kezdodik.htmlDrágulnak a horgászjegyek a Balatonnál/sport/x-mag/20030106abalatonon.htmlMegállapodás a balatoni horgászérdekek képviseletéért/sport/x-mag/20020911megallapodas.htmlKezdő horgász nagybevásárlás előtt/sport/x-mag/20020423kezdo.htmlHogy a horgász ne legyen pácban/sport/x-mag/20020404hogy.html

- A rákászat haszna többszörös: a turisztikai hasznosítás pénzt hoz, a rák pedig tisztítja a vizet, így ökológiai szempontból is jelentősek lehetnek a rákfarmok - fejtegette a füredi szakember.

Juha Keto lahti tókutató előadásában arról számolt be, hogy a skandináv országban sikerült összehangolni a horgászati és halgazdasági szempontokat a tavakban fölhalmozódó tápanyagok csökkentésére törekvő ökológia érdekeivel.

- A Balaton a legfontosabb európai tavak egyike, és az itteni halbiológia magas színvonalát a tó vizének kitűnő minősége bizonyítja. Az együttműködés a finn tavakban és a Balatonban egyaránt megtalálható halfajok, például a fogas és az angolna nemesítésében is eredményeket hozhat - jelentette ki a finn kutató.



A halászati társaság somogyi halastavainál horgásztanyákat építenek, amelyek lakhatási és főzési lehetőséget is nyújtanak azoknak, akik akkor is szeretnének horgászszenvedélyüknek hódolni, amikor a Balatonon az időjárás ezt nem teszi lehetővé.