Vágólapra másolva!
Az esélyeknek megfelelően Bernard Stamm nyerte meg az Around Alone elnevezésű szóló földkerülő vitorlás viadalt.

A svájci hajós a brazíliai Salvador de Bahiától az egyesült államokbeli Newportig tartó ötödik, egyben utolsó szakaszon - csakúgy, mint az elsőn, a másodikon és a harmadikon - elsőként szelte át a célvonalat, így magabiztosan végzett az élen.

Stamm egyébként a negyedik etapon is az élen végzett, de 48 órás büntetést kapott, mivel technikai okokból rövid időre kikötött. Ezért az Új-Zélandtól Brazíliáig tartó részversenyben hivatalosan a francia Thierry Dubois nyert.

A 39 éves svájci vitorlázónak az utolsó pillanatig figyelnie kellett. "Nem sokkal a célba érkezés előtt tizenöt csomós sebességgel haladt a hajó, amikor hirtelen egy ámbráscetet vettem észre. Szerencsére lelassított, szinte meg is állt, kiemelte a fejét a vízből, és nézte, ahogy elhaladok mellette. Meleg helyzet volt" - mesélte a kikötés után. "Ami magát a versenyt illeti, nagyon kellemes érzés, hogy magam mögött tudhatok 30 ezer mérföldet. Hét-nyolc hónapos hajózás, plusz a felkészülés, mostanra éppen elég volt.

Tavaly szeptember 12-én összesen tizenhárman vágtak neki Newportból a korábban BOC Challenge-ként ismertté vált viadalnak.