Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy Ellen MacArthur nem dönti meg csapatával Bruno Peyron Föld-kerülő gyorsasági rekordját a Jules Verne Trophy keretében, hajójának árboca két helyen is eltört.

A brit vitorlázó az Indiai-óceánon, a Kerguélen-szigetektől mintegy 100 mérföldre haladt, amikor 25-30 csomós sebességnél, másfél méteres hullámok hátán bekövetkezett a baleset.

De Kersauson túl a Horn-fokon/sport/x-mag/20030221dekersauson.htmlMacArthur ütközött a Jóreménység fokánál/sport/x-mag/20030219macarthur.html

MacArthurt január 30-i rajtja óta sorozatos balszerencse kiséri: többször kellett rendkívül gyenge szélben vitorláznia, az egyik éjszaka pedig még ütközött is. Az eddig eltelt időszakban folyamatosan a hátránya ledolgozására törekedett, amire az utóbbi napok teljesítménye alapján volt is esélye. Peyronhoz képest rövid idő alatt mintegy 20 órás előnyre tett szert, illetve csökkentette lemaradását az ugyancsak csúcskísérletre törő, de korábban indult és már az Atlanti-óceánon hazafelé hajózó Olivier de Kersausonnal szemben.

Az árboctörés azonban gyakorlatilag véget vetett a vállalkozásának, ugyanis hiába javítják ki Perthben nagyon gyorsan a hibát, és folytatja az útját a Kingfisher II, a rekord megdöntésére már nincs esélye.

A Jules Verne Trophyt 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író 80 nap alatt a Föld körül című regénye adta. Peyron tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt ért célba. Jellemző a vállalkozások jelentős kockázatára, hogy az eddigi 12 kísérletből nyolc sikertelen volt.