Vágólapra másolva!
Amennyiben az időjárás kedvező lesz, a jövő hét közepén vagy végén indul csapatával földkerülő útjára Ellen MacArthur, az utóbbi években sikert sikerre halmozó brit vitorlázónő, akinek az a célja, hogy megdöntse Bruno Peyron gyorsasági csúcsát. A francia hajós és legénysége tavaly tavasszal 64 nap 8 óra 37 perc és 40 mp alatt teljesítette vállalkozását a Jules Verne Trophy keretében.
Forrás: EPA
MacArthur rekorddöntésre készül Fotó: EPA

A 26 éves MacArthur 2000-2001-ben a második helyen végzett a Vendée Globe-on - 93 napot vitorlázott -, ezzel a legfiatalabb és leggyorsabb földkerülő nő lett. Tavaly novemberben a Rum útja elnevezésű transzatlanti viadalon diadalmaskodott az egytestű hajók mezőnyében.

Ezt követően megvásárolta Peyron korábbi vitorlását, az Orange nevű katamaránt, átkeresztelte Kingfisher II-re, s ezzel vág majd neki Bretagne-ból az útnak. A Jules Verne Trophy-t 1985-ben alapították, az ötletet a híres francia író 80 nap alatt a Föld körül című regénye adta.

Az abszolút rekordot, azaz a leggyorsabb földkerülő címet az új-zélandi Grant Dalton tartja, aki a Club Med legénységével a 2000/2001-es The Race-en belül 62 nap 6 óra 56 perc 33 másodperc alatt ért "célba".