Vágólapra másolva!
Az expedíció következő beszámolójában arról olvashatnak, hogyan telnek az első napok az Antarktiszon. Megtudhatjuk, hogyan fogadták a csapatot azokon a nemzetközi bázisokon, amelyeket meglátogattak és hogy mik a további tervek.
Forrás: ORIGO
A magyar Antarktisz-expedíció


A hőmérséklet 0 °C fok körüli, a magasabb, 200 méteres csúcsokat és a völgyeket mindenhol hó borítja, de ez természetes, hiszen itt ilyen alacsonyan van a hóhatár.

Elsőként a chilei bázisra látogattunk el, ahol bemutatkoztunk a chilei antarktiszi katonai légierő parancsnokának, és üdvözöltük a kutatókat, akikkel már korábban, Santiago de Chileben sikerült felvenni a kapcsolatot. Nagyon sokat segítettek, főleg az első napok szervezésében. Tudják, hogy bizonyos helyzetekben az életünk függhet a körültekintő felkészüléstől.

Majd az orosz állomáson szorítottuk meg a kutatók és az állomásvezető kezét. Nagyon nagy barátsággal fogadtak, s láthatóan örültek annak az Inmarsat műholdas telefonnak is, amit nekik hoztunk. Ezt sajnos még nem sikerült beüzemelnünk, pedig nagyon fontos lenne, hiszen két és fél hónapon keresztül ezen alapul majd a kommunikációnk. De várhatóan néhány nap alatt sikerül - ezt Oleg, a parancsnok is garantálta, aki egyébként igen tapasztalt amatőr rádiós.

Az Antarktisz-expedíció Dél-Amerikában/sport/x-mag/20030107azantarktisz.html

Szállást az uruguayi állomáson ajánlottak fel nekünk, amit köszönettel el is fogadtunk, így első este igazi latin hangulatú vacsorát és sok kedves tanácsot kaptunk, illetve heves ping-pong meccseket vívtunk házigazdáinkkal. A következő reggel vastag fehér hótakaró borított be mindent, eszünkbe jutottak a távoli otthoniak.

Forrás: ORIGO


További részletek az expedícióról és az Antarktiszrólhttp://www.antarctica.hu

A szállítás teljes nemzetközi segítséggel történik, uruguayi lánctalpas terepjárókkal az orosz állomásra, onnan a chilei kikötőbe, ahol két koreai zodiac (óceánjáró gumicsónak) vár ránk.

Rádión több állomástól is biztató szavakat, tanácsokat kaptunk, mindenki a szívén viseli ügyünket, hiszen itt nem sűrűn szokták elhagyni az állomásokhoz közeli, jól ismert területeket. Reméljük, hogy továbbra is sikerül tartanunk a kapcsolatot.

Fiar Sándor