Társoldalunk:

Láb nélkül a Kilimandzsáróra

Egy ausztráliai férfi, aki súlyos hegymászóbaleset folytán mindkét lábát elvesztette, Afrika legmagasabb hegyének, az 5895 méter magas Kilimandzsárónak a megmászására készül.

Forrás: ORIGO
Warren MacDonald
A 37 éves Warren MacDonald különleges művégtagokat készíttetett magának e célból, és ki is próbálta e gyógyászati segédeszközöket kiadós, nyolcnapos nepáli túrasorozatában - jelentette csütörtökön az ausztráliai AAP hírügynökség. A speciális műlábak kitűnően beváltak, így a bátor hegymászó most már nyugodt szívvel nekivág a Tanzánia és Kenya határán magasló hegynek, igaz nem egyedül, hanem három társ kíséretében. Közölte, hogy három hetet szán a nagy kalandra, de az nem ismeretes, mikor vág bele.

Nem ez lesz az első ilyen jellegű bravúrja: négy évvel ezelőtt történt szerencsétlen balesete óta  (tíz hónappal ezelőtt) már feljutott az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén levő Cradle-hegyre is. Akkor más segédeszközt, egy különlegesen kiképzett tolószéket használt.

Bár sikerült vele feljutnia az áhított oromra, megállapította, hogy nem a tolószék az igazi megoldás számára, hanem a különlegesen kialakított műláb. Ennek sajátosságáról annyi derül ki az ausztráliai hírügynökség jelentéséből, hogy jóval rövidebb MacDonald elvesztett lábánál, és mellőzték belőle a térdhajlat ízületeinek pótlására használatos csuklószerkezetet.