Vágólapra másolva!
A budapesti Normafánál már síelésre alkalmas a hó, az eplényi és a szilváskői sípálya pedig várhatóan szerdán nyit.

"A Normafánál kedd délutánig mintegy 20 centiméter hó esett, a lejtők így már alkalmasak a síelésre és szánkózásra" - tájékoztatott Bakon Gábor, a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészetének vezetője.

A Veszprém megyei Eplényben szerdán nyit a sípálya, a hó ugyanis várhatóan ott is eléri a 20 centiméteres vastagságot.

Fiskál János, a pályát működtető eplényi önkormányzat polgármestere elmondta, hogy már sokan érdeklődtek a sípálya megnyitásáról, mert már "nagyon kiéhezettek az emberek a síelésre". Közölte: 9 és 21 óra között lehet síelni Eplényben, a sötétedés után kivilágított három sípályán.

A kezdő síelőknek való 1-es pálya 260 méter hosszú, a piros jelzésű 2-es pálya viszont 950 méteres, a szintkülönbség 176 méter, ezt elsősorban a haladók használhatják.

A fekete jelzésű 3-as pálya 670 méter hosszú és helyenként rendkívül meredek, ezért azt a profi síelőknek ajánlják. A pályák mellett egyszerre két felvonó működik.

Nógrád megyében Salgótarján közelében működnek sípályák, a lejtők azonban még nem alkalmasak a síelésre. Márkus Pál, a szilváskői sícentrumot üzemeltető Salgótarjáni Síklub elnöke elmondta, hogy a 480 méter hosszú pályán várhatóan szerdára elegendő lesz a hó. Közlése szerint egy-egy hétvégén mintegy kétszázan keresik fel a tányéros felvonókkal felszerelt sícentrumot.

Kovács Zsolt, az eresztvényi sípályát működtető Salgó Klub Hotel bérlője arról tájékoztatott, hogy jelenleg a köteles felvonóval rendelkező 300 méteres pálya nem üzemel, a hó mindössze néhány centiméteres.

Hétvégén lehet síelni Bánkúton/sport/x-mag/20021220hetvegen.html

Egyelőre nem elég vastag a hótakaró a Pilisben sem, kedden így még nem indították be Visegrádon és Dobogókőn a sílifteket.

Guthard Rezső, a Visegrád-Nagyvillámi Síközpont üzemeltetője elmondta, hogy remélhetően szerdán megindulhat a síelés.

A Központi Meteorológiai Intézet kékestetői állomásának közlése szerint a Mátrában sem a Kékesen, sem Galyatetőn nincs még sportolásra alkalmas hó.

A soproni Dalos-hegyen lévő 180 méter szintkülönbségű, 300 méter hosszú sípályán sincs egyelőre síelésre alkalmas hó.