Vágólapra másolva!
Körben öt-hatezres csúcsok árnyékolják az ezer méter körül tajtékzó, WW5-6 erősségű Colca folyó hófehér habjait. (A vadvizeket egytől hatig osztályozzák, jelölésük: WW1-6. WW4-től kezdődnek a látványos vízesések. A hatodik fokozatban a legjobbakkal is előfordulhat, hogy rútul végzik. Ami evezhetetlen,  azt X-szel jelölik.) A perui Andokban található kanyon kétszer mélyebb a Grand Canyonnál, így a napfénynek is rendkívüli kihívás lejutnia a folyó medréig. Hát még nekünk, satnya humanoidoknak...

Kérje az Aqua Magazin ingyenes mutatványszámát!

Hétórás gyalogtúra a meredély mélyéig, a Colca folyóhoz. A tikkasztó hőség, a sivatagi éghajlat sajátos hangulata és a vízesésekkel övezett levezető út lenyűgöző volt, s igen hosszú. Persze az ember barátja, a szamár sokat segíthet. (Ez a barátság csak az embernek jó!) Például leviszi az expedícióhoz szükséges felszereléseket: négy olasz, valamint egy perui vezetőnk kajakját, a raftot, az ötnapi élelmiszert tartalmazó hordókat, valamint kilenc személy felszerelését (lapátok, hálózsákok, egyebek).


A folyóról sokat elárul, hogy eddig még csak kevesen mentek végig rajta. Az első expedícióról könyvet is adtak ki. Sokat segített, hogy vezetőnk már ismerte a helyszínt, így szemben az első expedícióval, nem kellett kőomlástól félve barlangokban aludnunk. Védett helyeken tölthettük az éjszakát, és tizenkét nap helyett csak négyet töltöttünk a kanyonban. Hogy mégis maradandó legyen a mi expedíciónk is, a novembertől áprilisig tartó esős évszak ideje alatt, november 16-án vágtunk bele. Hála istennek, nem volt eső! Így kiszálláskor is teljes volt a létszám, s mindenki pozitív élményekkel térhetett haza.

Egy eső okozta áradás sokat rontott volna túlélési esélyeinken. Kisebb sérülések persze voltak, melyek mindegyikét az éles kövek okozták. A folyó sziklái gyakran borotvaélesek. Ezek akár a raftot is kivághatták volna, így nem hibázhattunk, gondos precizitással kellett irányítani a hajót.