Vágólapra másolva!
Hétfőn hajnali fél háromkor, több mint 40 órás küzdelem után magyar, román és szlovák barlangi mentők mintegy 70 fős csapata a felszínre hozta a romániai Bihar-hegységben a Padis-fennsík melletti Valea Rea barlangból a még szombat délelőtt balesetet szenvedett Feigel Lóránt 32 éves nyíregyházi barlangászt.
Forrás: MTI
Feigel Lórántot negyven órás munkával hozták a felszínre Fotó: MTI

Hegedűs Gyula, a magyar barlangi mentőszolgálat szóvivője a helyszínen elmondta, hogy a nyílt szárkapocs-csont törést szenvedett barlangász állapota a körülményekhez képest kielégítő, jól viselte a föld alatti három kilométeres utat. A mentést nehezítette a barlangban az előző napok esőzése miatt megduzzadt patak, valamint a bejáratot követő 170 méter mélységű aknarendszer. Ezért a barlangi mentőknek több helyen is kötélrendszert kellett kiépíteni, hogy további sérülések nélkül tudják a felszínre hozni a fiatalembert. A helyszínen a 46 fős magyar és 26 fős román mentőegységek mellett egy ötfős szlovák egység is segítette a bajba jutott férfi kimentését.

Vasárnap éjszaka a marosvásárhelyi légimentő-szolgálat helikoptere kísérletet tett arra, hogy a barlang bejáratának közelében leszálljon, ám próbálkozását meghiúsította a rendkívüli erős szélvihar. A mentőcsapat vezetője ezért úgy döntött, hogy a sérültet vákuumágyon, gyalog szállítják le a barlangtól 8 kilométerre kiépített bázistáborba, ahol a mentőautó várta. A gyalogos szállítás a meredek, csúszós hegyi terepen a sötétben több mint négy órán át tartott: Feigelt romániai idő szerint hét órakor fektették be az alaptáborban várakozó mentőautóba.

A fiatalember újságírók kérdésére elmondta, hogy jól érzi magát, és az első perctől kezdve bízott abban, hogy kimentik a barlangból. A mentőautó reggel nyolc órakor indult el vele a nyíregyházi kórházba. A gyors hazaszállítást nehezíti, hogy közel 50 kilométert hegyi terepen kell megtennie a mentőnek, mire az első aszfaltozott úthoz ér. A sérült barlangkutatót a határtól már egy magyar mentőautó fogja a debreceni kórházba szállítani