Vágólapra másolva!
Legkorábban hétfő délelőttre hozhatják ki a szerencsétlenül járt magyar barlangászt a romániai Valea Rea barlangból. A fiatalembernek akkor tört el a jobb lába, amikor ráesett egy nagyméretű szikladarab. A mentésben dolgozó magyar és román szakemberek jelenleg a szálítási útvonalat építik ki.

Satbilizálták állapotát és a kihűléstől sem kell tartania annak a magyar barlangásznak, aki a romániai Bihari-hegységben található Valea Rea barlangrendszerben szenvedett balestetet. Feigel Lóránt a 20 kilométeres hosszúságú barlang bejáratától körülbelül 3 kilométerre, annak egy 200 méter mély pontján fekszik - mondta el az [origo]-nak a helyszínen tartózkodó Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője.

A 30 év körüli nyíregyházi barlangász négy magyar és helyi társával együtt kutatási célból ereszkedett alá a barlangba. A baleset akkor következett be, amikor egy szikladarab, amibe megkapaszkodott, kimozdult a helyéről és ráesett.A férfi nyílt törést szenvedett, eltört a síp- és a szárkapocscsontja is. Jelenleg két orvos van mellette, kapott ételt és italt, állapota stabil. A szerencsétlenül járt barlangász a nyíregyházi Denevér Barlangász Egyesület vezetője

A férfi kimentésén 46 magyar és 26 helyi szakember dolgozik, jelenleg a szállítási útvonalat építik ki: kibővítik a szűk kürtőket és átjárókat. A mentési munkálatokat azonban hátráltatja a mostoha időjárás: hideg van és az elmúlt hetek esőzései miatt magas a barlang vízállása. További nehézség hogy a barlang bejárata autóval nem megközelíthető: a terepjáróktól még nyolc kilométert kell gyalogolni odáig - mondta Hegedűs Gyula.