Vágólapra másolva!
Harmincan küzdenek azért, hogy kihozzák a Bihar-hegység egyik barlangrendszerében balesetet szenvedett magyar barlangászt. A férfinek eltört a sípcsontja, ám állapota stabil. A mentést nehezíti a hideg idő, és az esőzések miatt vízfolyásos barlang.

Teljes erővel folyik a romániai Bihar-hegység egyik barlangrendszerében balesetet szenvedett magyar barlangász mentése - közölték vasárnap reggel mentési munkálatokat végző barlangi mentőcsoportok munkatársai. Pintér István, a nagyváradi barlangi mentőcsoport tagja elmondta, hogy hajnali egy órakor egy román speciális mentőorvosnak sikerült eljutnia a sebesülthöz, aki mintegy 150 méteres mélységben, a Valea Rea barlangrendszer bejáratától mintegy 1100 méterre található. A magyar barlangász sípcsontja eltört, de Pintér István szerint jelenleg viszonylag stabil az állapota.

Tegnap éjjel óta több mentőcsoport is lement a barlangba. Köztük vannak a Magyarországról érkezett mentők is. Jelenleg közel harminc ember dolgozik azon, hogy megteremtsék a sebesült felszínre hozásához szükséges feltételeket: részint a barlang járatainak kiszélesítését, illetve a megfelelő kötéltechnika szerelését végzik.

A mentési munkálatokat nagyon nehéz körülmények között végzik. Meglehetősen hideg az idő, és az elmúlt napok komoly esőzései miatt jelentős vízfolyások vannak a barlangban. Pintér István úgy véli, nem valószínű, hogy a sebesült magyar barlangászt, aki szombaton délelőtt szenvedett balesetet, vasárnap sikerül majd a felszínre hozni. Valea Rea barlangrendszere még feltáratlan. A közelmúltban egy lengyel barlangász szenvedett ebben a térségben halálos balesetet.