Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy már vasárnap késő este sikerül a felszínre hozni a romániai Bihar-hegység egy mély barlangjában szerencsétlenül járt magyar barlangászt. Hegedűs Gyula, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője elmondta: a vártnál lényegesen gyorsabban sikerült a barlangi mentőknek kiépíteni a mentéshez szükséges föld alatti kötélpálya-rendszert, s így vasárnap este 10 órára már a felszínre tudják hozni Feigel Lorántot.

A barlang bejáratától a bázistáborhoz vezető útvonal azonban további nyolc kilométer hosszú, amelyet várhatóan két óra alatt tudnak megtenni a barlangi mentők. Becslésük szerint éjfélkor indulhat el Magyarországra a szerencsétlenül járt barlangász, szállítása helikopterrel történik majd.

Annak ellenére, hogy szárkapocscsont-törése van a Bihar-hegység Valea Rea barlangjában balesetet szenvedett Feigel Loránt 32 éves nyíregyházi barlangásznak, állapota kielégítő, jelenleg két orvos is a helyszínen gondoskodik róla. A tapasztalt barlangász lábára - a barlang bejáratától több mint három kilométerre, mintegy 200 méter mélységben - egy kő zuhant, és ez okozta a sérülését. Az ötfős magyar és erdélyi barlangász csoport többi tagjának sikerült ugyan leemelni a lábáról a követ, ám a sérülés miatt az azonnali szállítás szóba sem jött. A délelőtt 10.30 óra tájban bekövetkezett balesetről két óra múlva értesült a külvilág. Az első mentőcsoport magyar orvosokkal kiegészülve éjfélre érkezett a bázistáborhoz, és további négy órára volt szüksége, mire elérte a sebesültet. A fiatalemberről azóta folyamatosan gondoskodnak, ellátják étellel, itallal, és egy izolációs fólia segítségével melegen tartják.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szóvivője, Hegedűs Gyula közlése szerint a mentést nehezíti, hogy a legközelebbi lakott település mintegy 50 kilométerre van a helyszíntől, és gépjárművek csak nyolc kilométerre tudják megközelíteni a barlang bejáratát. A kiépített bázistábor felszereléséhez a műszaki és technikai eszközök rendelkezésre bocsátásával a magyar katasztrófavédelmi szolgálat sietett a barlangi mentők segítségére, míg további gépjárművet és hírközlési berendezéseket a környezetvédelmi minisztérium biztosított.

A szóvivő elmondta, hogy rendkívül "technikás" barlangban járt szerencsétlenül a fiatalember. Egy szűk bejáratot követően 170 méter mély aknasoron keresztül, kötelek segítségével lehet lemászni, majd ezt követően lehet tovább haladni egy barlangi patak mentén. Jelenleg több váltásban 52 magyar, 26 román és 4 szlovák barlangi mentő dolgozik azon, hogy a 170 méter mély aknában és a három kilométer hosszú belső folyosón olyan kötélpályát építsenek ki, amelynek segítségével folyamatos szállítással lehet a helyszínre felhozni a sérültet.

A marosvásárhelyi légimentő szolgálat helikopterét várják éjfél körül a bázistáborba, amely innen a magyar határig fogja szállítani a sérült barlangászt. Tekintettel a sötétre, a bázistábor melletti fennsíkon égő fáklyák elhelyezésével teszik lehetővé a román helikopter leszállását. A szóvivő információi szerint a légi szállítás mintegy másfél millió forintba kerül, amelynek költségét a magyar környezetvédelmi minisztérium vállalta magára.