Vágólapra másolva!
Október 7-én útnak indul az Egyesült Államok Utah államába egy négyfős magyar mountain-bike csapat, hogy részt vegyen a világ egyik legrangosabb és egyben legnagyobb kitartást megkívánó, 24 órás maratonversenyén. A Moab-sivatagban megrendezendő viadalra, mely október 12-én, déli 12 órakor rajtol, mintegy 450 csapat nevezett be a világ számos országából.

A Németh Tamás menedzser vezetésével megalakult csoport legfőbb célja, hogy népszerűsítse hazánkban a hegyikerékpározást, szponzorokat nyerjen meg a sportág számára. Ennek érdekében gondoltak arra, hogy elindulnak a világ egyik leghíresebb maratonversenyén, mert hiszen ha itt kiugró eredményt érnek el, arra több hirdető is felfigyelhet.

Az Egyesült Államokbeli Utah államban található Moab-sivatagban rendezik a versenyt, az utazás természetesen nem filléres kiadás. Szerencsére több szponzor is melléjük állt, így minden akadály elhárult indulásuk elől. A 35 éven felüliek kategóriájában állnak rajthoz, október 12-én déltől 24 órán át tekerni fognak. Az éjszakai kerekezéshez egy speciális, nagy teljesítményű reflektort használnak.

A viadalt 25 km-es körpályán rendezik, egy teljes nap leforgása alatt ezen kell a lehető legtöbb kört teljesíteni. A csapat tagjai minden kör után váltják egymást, ennek előnyei és hátrányai is vannak: előny, hogy nincs üresjárat, mindenki sűrűn biciklire ülhet, hátrány viszont, hogy normálisan senki nem tudja kipihenni magát, s a bemelegedett szervezet a pihenő ideje alatt ráadásul le is hűl. Magyarok egyébként még soha nem vettek részt ezen a rendezvényen, melyet idén nyolcadszor rendeznek meg.

Amerikában hatalmas elismerésnek örvend a verseny, ez az ország legnagyobb maratoni vetélkedése. Minden esztendőben kereskedők tucatjai áramlanak a helyszínre, valóságos vásárvárost hoznak létre. A magyar kvartett kategóriájában harmincan neveztek, a dobogóra kerülés a minimális cél.

Mint azt Németh Tamás az [origo] érdeklődésére elmondta, csapatukban nem amatőrök, hanem kőkemény profik szerepelnek, akik a magyar futamokon már több kiemelkedő eredményt értek el. Direkt készültek a mostoha körülményekre, nem érheti meglepetés őket.

Érdekesség, hogy a gárda egyik tagja a televízióból is ismert Gajdos Tamás.