Vágólapra másolva!
A Budapesti Atlétikai Szövetség immár 10. alkalommal rendezi meg a kegyeleti váltófutást, amelyre vasárnap délelőtt 10 órai kezdettel a Városligetben kerül sor. A verseny elődjét, a "nagy stafétát" (majd később "kegyeleti staféta") az aradi vértanúk kivégzésének 75. évfordulója alkalmából hívta életre a Magyar Atlétikai Szövetség 1924-ben. A kezdetben egyesületek részére kiírt váltó két évtized után, 1944-ben szakadt meg.

Mintegy fél évszázados szünet után a Budapesti Atlétikai Szövetség 1993-ban indította ismét útjára a váltóbotot. A jogutód, megőrizve a hagyományokat, az útvonalat a Vérmező és a Hősök tere között jelölte ki, amelyet jelképesen a vértanúkról elnevezett váltóállomásokra osztott fel. A viadalt pedig az egyesületeknél szélesebb körben, az oktatási intézmények (általános, középiskolák, egyetemek-főiskolák) csapatainak hirdette meg.

Ami a résztvevők körét illeti (a nevezések alapján közel 250 csapat több mint 3000 diákja adja tovább a stafétát a hétvégén), az idén sem lesz változás. Azonban a főváros nem adta meg az engedélyt az egykori útvonal forgalom előli lezárására, ezért a futók a Városliget őszbe borult lombjai között teljesítik majd a teljes távot.

A viadal a kegyeleti megemlékezésen túl kiváló alkalmat biztosít a sport, a mozgás fontosságának demonstrálására, erőfelmérésre, a küzdő- és a csapatszellem erősítésére a fiatalság körében. Az egyre népszerűbb és folyamatosan növekvő létszámmal megrendezésre kerülő "aszfaltfutások" az egészséges életmód táptalajának megteremtésén túl a jövő nagy bajnokait is felszínre hozhatják. Az idei esztendő kiváló magyar távfutó eredményei (Varga Judit, Csillag Balázs, Szentgyörgyi Katalin, Tóth Lívia, Cziráki Kitty, Kálovics Anikó) ismét reményt adhatnak az egykor szebb napokat megélt szakág felemelkedéséhez.

Kenyai és japán siker a Berlin Marathonon/sport/x-mag/20020929kenyai.html

A vasárnap 10 órakor keződő verseny távja 6250 méter, útvonala: Hősök tere, Állatkerti körút, Hermina út, Zichy M. út, Városligeti körút, Felvonulási tér, Névtelen sétány, Olof Palme sétány, Zichy M. út, Városligeti körút, Kós Károly sétány, Hősök tere.

További információ a Budapesti Atlétikai Szövetség 3180 933/299-es telefonszámán kapható.

Fábik Tibor