Vágólapra másolva!
Több mint 60 ezren vettek részt a kedden kezdődő vitorlás Amerika-kupa megnyitó ünnepségén. Elkészült a selejtezőnek számító Louis Vuitton-kupa sorsolása, és az első fordulóban azonnal találkozik két esélyes, a legutóbb döntős olasz Prada és az amerikai Oracle BMW Racing.

A kilenc kihívó közül mindenki kétszer méri össze tudását a másikkal az első körben. A győzelemért egy pont jár, a One World a kémkedésért kapott büntetés miatt mínusz egy ponttal kezd. November 1-jén az utolsó búcsúzik, a többiek két ágon folytatják a küzdelmet. A Louis Vuitton-kupa fináléját januárban rendezik, a győztesre az öt győzelemig tartó februári döntőben a címvédő Team New Zealand vár.

Amerika-kupa: félmilliárd eurós költségvetés/sport/x-mag/20020930amerika.html

A három európai és hat amerikai csapat összesen félmilliárd eurós költségvetéssel várja a rajtot. Minden együttes két hajóval rendelkezik, ebből egy indul, a 25-36 tagú legénységből egyszerre 16-an szállnak vízre.

A kihívók:
Prada (olasz), Mascalzone Latino (olasz), Alinghi (svájci), Le Defi Areva (francia), GBR Challenge (brit), Victory Challenge (svéd), Stars and Stripes (amerikai), One World (amerikai), Oralce BMW Racing (amerikai)