Vágólapra másolva!
1942-től minden évben megrendezték a vitorlás kalóz hajóosztályban a magyar bajnokságot. Az elmúlt években egyúttal ifjúsági OB-t és külön versenyen női OB-t is rendeztek.

10,5 méter fehér orr- és nagyvitorláik mellett, színes, félgömb alakú hátszélvitorláik ismerősek lehetnek sokak számára, hiszen a Balaton mellett a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Mályi-tavon összesen 50 versenyt rendeznek ebben a hajóosztályban. (A közeljövőben Hejőkeresztúrban láthatjuk majd a magyar élmezőny első 15-20 hajóját és a megyei versenyzőket augusztus 1o-11-én).

Ennek a közkedvelt kétszemélyes hajónak kétévenként rendeznek Európa bajnokságot, ahol elsősorban a német hajók szerepelnek kiemelkedően, de Dániában, Svájcban, Ausztriában, és Csehországban is népes mezőny áll rajthoz a versenyeken. Idén 16 külföldi hajó jött el a Balatonfüred térségében megrendezett versenyre, ahol egyébként 61 hajó nevezett. Évek óta a legnépesebb hajóosztálynak tartják a "kalózosokat", és többen a bajnokság idejére visszaülnek nagyhajóikból erre a megmérettetésre. Az idén nem rendeznek Eb-t, talán ezért is volt a szokásosnál nagyobb a külföldi hajók száma a Magyar Vitorlás Szövetség által megrendezett nemzetközi magyar bajnokságon.

Borsod megyéből a Justitia Vitorlás SE versenyzői vesznek részt évek óta az OB-n. Kiemelkedő eredményként jegyzik a Demjén Sándor-Bödör István kettős 1988-ban elért 3. helyét. Egyébként az elmúlt és az idei év magyar bajnoka - Bódi Kornél - kicsi gyermekként a Mályi-tavon sajátította el a vitorlázás alapjait, s eddig hétszer nyerte el a bajnoki címet.

A hét futamra tervezett magyar bajnokságon 4 hajóegység indult megyénkből. A Demjén Sándor-Kiszely Nóra, dr. Nyeste Gábor-Kovács László, és Koleszár Péter-Koleszár Zoltán párosok. A szélviszonyok csak 5 futam megrendezését tették lehetővé, melynek végeredményeként a Koleszár testvérek a Magyar Bajnokság 6. helyén végeztek, Demjénék a 11., Nyestéék a 13., Papp Tiborék pedig a 14. helyet szerezték meg. A bajnokságot a rendkívül nehéz nemzetközi mezőnyben Bódi Kornél és dr. Hajdu László, a Balatonfüredi Yacht Club kettőse nyerte. A verseny színvonalát tükrözi, hogy a korábbi Európa-bajnok német páros is itt volt, s indult a futamokon, azonban csak második helyen zárta a versenyt.

Augusztus 10-11-én Hejőkeresztúrban rendezendő FUX 4tó bajnokság kétnapos versenyén a teljes magyar kalózos élmezőny indulása várható. A négy versenyből álló küzdelem velencei-tavi eseménye, valamint a Fertőn megrendezésre kerülő Széchenyi regatta már lezajlott. A hejőkeresztúri tavon a megye legrangosabb vitorlásversenyét, a Daruker-kupát rendezi meg a Justitia VSE, ezen kívül már csak a balatonfűzfői verseny van hátra. A 4tó bajnoka cím megszerzésére is a bajnok Bódi Kornél-dr Hajdú László páros a legesélyesebb.

Dr. Koleszár Lajos