Vágólapra másolva!
Az amerikai Siri Lindley világranglista-vezetőhöz méltóan megismételte tavalyi elsőségét Tiszaújvárosban,  az ITU-TVK triatlon-Világkupa női futamában. A férfiaknál az az ausztrál Craig Walton aratott rajt-cél győzelmet az olimpiai távú viadalon, aki öt évvel ezelőtt már nyerni tudott egyszer ugyanezen a viadalon. A viadalon 30 ország sportolói adtak számot tudásukról.

A Tiszán felállított 60 méteres pontonhídról előbb a női mezőny résztvevői indultak. Az 51 indulónak két körben kellett teljesítenie az 1500 méteres úszást. Elsőként a cseh Lucie Zelenkova pattant kerékpárja nyergébe, de fél percen belül volt még a legjobb magyar, a 23. helyen álló Walkó Andrea is. Köztük pedig olyan nevek, mint a világranglistát vezető amerikai Siri Lindley, a győri Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett német Christiane Pilz. A bolyozás volt a jellemző a kerékpározásra: a mezőny fele együtt tekerte le a folyó parttól a városközpontig tartó 10 km-t, amely után már csak hat, egyenként öt kilométeres kört kellett beletaposni a biciklikbe. Az elején egy 8 fős boly hajtott az élen, akikhez rövid időn belül csatlakozott a második, kicsivel később a harmadik üldöző csoport. A futásig történt néhány szökési kísérlet a gyengébb futók részéről, de a többiek figyeltek és nem hagyták elmenni őket. Összesen 28-an indultak neki 15 másodpercen (!) belül futni, közülük 18.-ként a svájciak olimpiai bajnoka, a második gyermekének születése után nemrégiben visszatérő Brigitte McMahon. A második bolyból elsőként egy magyar lány, Góg Anikó próbált a 28-ak után eredni, az eggyel előtte állóhoz képest 70 másodperces hátránnyal.

A 4x2,5 km-en, az első kör végén már Lindley repesztett az élen, akit Pilz követett 9 másodperccel lemaradva, a harmadikként az új-zélandi Samantha Warriner futott, akinek 17 egységnyi mínusza volt az amerikaihoz képest. 2001 világbajnoka a folytatásban is fokozatosan növelte előnyét, míg Pilzből egy boly vezetője lett egészen az utolsó körig. Ekkorra már eldőlt, hogy ismét a tavalyi tiszaújvárosi Vk-győztes végez az élen. Az érdeklődés középpontjába a dobogó alsó helyeiért vívott harc került, amelyből a világranglista 26. helyen álló cseh Radova jött ki a legjobban, míg a bronzérem az óriásiásit futó ausztrál Tracy Hargreaves-Looze-nak jutott. A legjobb magyar (24.) Molnár Erika lett, aki betegségek és sérülések után kezdi vissza nyerni korábbi jó formáját .

Az utóbbi évek legsűrűbb férfi mezőnyét, nyolcvankét triatlonost szólítottak rajthoz vasárnap délután. A kétkörös, összesen 1500 méteres úszás végén az ausztrál Craig Walton depózott elsőként, akit 11 másodperc hátránnyal követett az orosz Vasziljev, a cseh Krnavek és a spanyol Cordoba. A magyarok közül a miskolci származású, kaposvári színeket képviselő Kuttor csaba fejezte be a legelőkelőbb helyen az első számot, tizenhatodikként depózott. A 40 kilométeres kerékpározás városba vezető 10 kilométerét Walton egyedül teljesítette, ami már szenzációt sejtetett. A versenyközpont kanyargós pályáján az ausztrál körröl körre növelte előnyét, az őt üldöző boly sikertelenül próbált közelíteni hozzá. Olyannyira nem, hogy 15 kilométer után már 1:09 perc volt a szökevény előnye, amit a táv végéig két perc fölé tudott emelni.

A második depózás második-harmadik helyét a svájci Aigroz és a spanyol Llobet tudhatta magáénak, őket pedig az ötventagúra duzzadt üldözőboly követte. Ebben a csoportban volt Chris Hill, a világranglista ausztrál éllovasa, Dmitrij Gaag, 1999 világbajnoka, valamint a magyarok közül az olimpikon Kuttor Csaba, az U23-as triatlon- és duatlon-Eb-érmes Lipták Tamás, a sokszoros quadriatlon világbajnok Hóbor Péter, a szökéssel is próbálkozó miskolci Kaldau Szabolcs és az úszásban önmagához képest halványabban teljesítő tiszaújvárosi Buru Gábor is. A mindent eldöntő futás alaposan átrendezte a sorokat, kivéve a vezető személyét, aki a befutóig mintegy fél percet megtartott előnyéből, és rajt-cél győzelmet ünnepelhetett.