Vágólapra másolva!

Nyári hűsölés budapesti barlangok mélyén

A néha már szinte kibírhatatlan hőségben mindenki hűvösre vágyik. Ha valaki a strandok és a vízpartok után egy kis változatosságot szeretne, unja a tömeget, a zsúfoltságot, és érdeklődik hazánk természeti kincsei után, látogasson el a könnyen megközelíthető budapesti barlangokba.

Az 1930-ban felfedezett, fokozottan védett Szemlő-hegyi barlang (II. ker., Pusztaszeri út 35. Tel.: 325-6001) kedd kivételével minden nap 10-16 között várja látogatóit. A körülbelül 300 méter hosszú kiépített túraútvonalon a vendégek zavartalanul gyönyörködhetnek az Európában ritka formakincsű borsókő-kiválásokban, gipszkristályokban. A látványt tovább fokozza a képződményeket jól érvényesítő hatásvilágítás. A barlang állandó hőmérséklete 11 Celsius-fok, ezért nyáron is érdemes melegebben felöltözni.

A tiszta levegő rendkívül jó az asztmás és légúti betegségek kezelésére. A körülbelül 40 percig tartó túrák minden nap egész órakor indulnak, de nagyobb csoportoknak érdemes előre bejelentkezni. A teljes árú belépőjegy 400 forint, a kedvezményes jegy (katonáknak, nyugdíjasoknak, diákoknak) 300 forint.

Hasonlóan kiépített útvonallal várja vendégeit hétfő kivételével minden nap 10-16 óra között Magyarország második leghosszabb barlangja, a Pálvölgyi barlang (II. ker., Szépvölgyi út 162. Tel: 325-9505). A hőmérséklet itt szintén 11 Celsius-fok. Az 50 perces túra körülbelül 500 méteres útvonala számos érdekességet tartogat. A különleges sziklaalakzatok egy évezredek óta megdermedt világba vezetnek, ahol mindenki fantáziájára van bízva, hogy mit vél felfedezni egy-egy formában. A túrák minden óra 15 perckor indulnak. A részvételi költség 450 forint, kedvezményesen 350 forintért látogatható a barlang.

Lehetőség van kombinált belépőjegy vásárlására, mely egyszerre érvényes a szemlőhegyi és a pálvölgyi kirándulásra is. Ennek ára felnőtteknek 650 forint, a kedvezményes belépőért 450 forintot kell fizetni.