Vágólapra másolva!
A hét végén Tiszaújvárosban kezdődik a Rucanor strandröplabda országos bajnokság, amelynek összdíjazása 2,5 millió forint.

Az ob négy fordulóból áll, Tiszaújváros (július 5-7.) után Hajdúszoboszlón (július 12-14.), majd Dombóváron (július 26-28.) gyűjthetnek pontokat a versenyzők, és a siófoki döntőben (augusztus 3-4.) már csak a ranglista legjobb nyolc férfi és női párosa szerepelhet. Tiszaújvárosban, Dombóváron és Hajdúszoboszlón 500 ezer, Siófokon 1 millió forint lesz a pénzdíjazás.

Ami az esélyeket illeti, a férfiaknál a címvédő Rácz László, Buday Balázs kettős számít a favoritnak, amely 1997-ben, 98-ban és 99-ben is diadalmaskodott. Az elmúlt öt évben tehát csupán 2000-ben avattak más győztest, amikor a Gubik János, Forgó Nándor duó nyert, ekkor Ráczék harmadikok lettek.

- Természetesen szeretnénk győzni, de egyre nehezebb, hiszen kezdenek beérni a fiatalok is - véli Buday Balázs. - Mi sem vagyunk ugyan öregek, mert strandröplabdázásban harminc fölött igazán érett egy játékos, de a fiatalok egyre jobbak. Közülük Dávid Zoli és Geiger Andris lehet igazán veszélyes ránk. Tavaly a döntőben találkoztunk velük. Aztán feltétlenül meg kell említeni a Gubik, Forgó kettőst, és Szűcs Imit, akinek Nagy Peti lesz a társa.

Az ob-n a nőknél az eddigi legjobb nemzetközi eredményt felmutató, kétszer is Eb-9. helyig jutott Grózer Anna, Ancsin Ildikó kettős ezúttal nem áll össze, mert utóbbinak májusban gyermeke született, s mellette lesz a nyáron.
Grózer azonban indul az ob-n, Juhász Gabriellával párban. Rajtuk kívül az esélyesek közé számít a tavalyi győztes Mátrai Beáta, Selmeczi Zsuzsanna, valamint a Nyári Virág, Héjjas Valéria páros. Ez a két duó indul a World Tours-sorozat versenyein is, melyeken jövőre már az olimpiai részvételhez szükséges pontokat lehet összegyűjteni. Ebben a sorozatban egyébként a magyarok közül idén a Nagy Krisztina, Schlégl Katalin kettős áll a legjobb helyen. Ha most húznák meg a "határt", nem sokkal lennének lemaradva a 24. helyezettől, amely már olimpiai induló lenne. Nagy Krisztináék az elkövetkezendő hetekben is a World Tours-sorozat versenyein vesznek majd rész, s minden bizonnyal nem indulnak az országos bajnokságon.

Fábik Tibor

Négy helyszínen a strandröplabda-ob20020529negy.html