Vágólapra másolva!
A wakeboard a deszkás sportok, gördeszka, snowboard vízi változatának nevezhető. A nehéz ugrásokat látva senkinek sem kell megijednie; a sportág alapjait egész egyszerű elsajátítani.

A wakeboardosok négy kiépített kábelpályán deszkázhatnak. A legismertebb talán a dunaharaszti terep, de Siófokon, Balatonfüreden és Győrben is várják a sportolókat. Ezeken a pályákon rendszeresen rendeznek amatőr és profi versenyeket is. Akik kábel helyett inkább motorcsónakkal húzatnák magukat, Miskolcon és Dunavarsányban szállhatnak vízre.

Kezdőfelszerelést tulajdonképpen mindenhol lehet bérelni, ahol van pálya. Komplett öltözéket és deszkát azonban csak akkor érdemes vásárolni, ha valaki komolyan wakeboardozni szeretne. Egy felszerelés ára 100 ezer forint körül kezdődik. Ebből a pénzből egy új deszka és egy jó kötés beszerezhető. Jobb minőségű használt felszereléseket már 70 ezer forintért is lehet kapni. Kiegészítőnek jól jöhet még egy kesztyű, amiért 10 ezer forint körüli összeget hagyunk a pénztárnál, esetleg egy sportmellény, ami 35 ezer forintnál kezdődik, és a fázósabbak egy rövid neoprén ruhát is jól ki tudnak használni, ez utóbbi 30 ezer forinttól megvásárolható.

Akik csak egy napot szánnak a tanulásra, óránként átlagosan 1500 forintért bérelhetnek felszerelést. - Aki ügyes, három perc alatt ráérez, az átlagos tanulóknak három óra kell, de a kicsit ügyetlenebbeknek is elég három nap a biztonságos deszkázás elsajátításához - vallja Kirsch György, a Magyar Wakeboard és Vízisí Szövetség elnöke. Oktatással minden kábelpályánál foglalkoznak. Akik kitartóan gyakorolnak, az idei amatőr versenyeken, július 6-án Balatonfüreden vagy augusztus 19-én Siófokon már biztos tudással rajtolhatnak.