Vágólapra másolva!

Még lehet jelentkezni az alaszkai túlélőversenyre

Az Iditasport évek óta rendez különböző távokon túlélőversenyeket. Nagy hagyománya van már ezeknek a kihívásoknak, ahol amerikaiak mellett angolok, spanyolok, japánok is rendszeresen indulnak. Tavaly Kovács László, mint egyetlen magyar is teljesítette az egyik túlélőversenyt, ahol akár mínusz 40 fokos hideg van, akár hóvihar tombol, menni kell, nincs megállás.

Úgy tartják, aki egyszer teljesítette az Iditasport kihívását, megtapasztalta határait, tudja mire képes az életben. Itt ugyanis kizárólag saját magára, saját erejére és kitartására számíthat az ember. A választás joga az indulóké, milyen "fegyvernemmel" szállnak harcba: gyalog, sítalpakon vagy kerékpáron szállítják felszerelésük.

A szervezők idén több ponton is újítottak a túrán. Akik most vágnak neki a 100 mérföldes távnak már nem a 11 éves hagyomány alatt bejáratott Susita-völgyből indulnak, hanem a Sheep Mountain-ről, vagyis Bárány-hegyről rajtolnak (113 mérföldre Anchorage-től). A kirándulás teljesítésére a vállalkozó szellemű túrázók 60 órát kapnak, vagyis 2,5 napot. Ez alatt az idő alatt pontosan 3 ellenőrzőpontot érintenek a résztvevők - körülbelül 25 mérföldenként.

A szervezők mindenki figyelmét külön felhívják az extrém hideg időjárásra. Nem ritka, hogy a mínusz fokok mellé vihar, sűrű hóesés is csatlakozik, ami nem könnyíti meg a túrázók dolgát a sarkvidéki éjszakákban. S hogy a részvétel ma már virtus, mi sem bizonyítja jobban, hogy a minimális információk mellett semmiféle további felvilágosítást nem kapnak az indulók a szervezőktől. Az újoncoknak ez amolyan "beavatás".

Az Iditasport nem ír hosszú listát szabályokról és kötelező felszerelésekről. A kikötés csupán annyi, hogy a "játékosok" nem válthatnak "fegyvernemet" és természetesen nem szemetelhetnek. Ezen kívül mindenkinél kel lennie hálózsáknak, olyan készüléknek mellyel vizet lehet készíteni, és valamilyen fényforrásnak.

A rajt körülbelül egy hónap múlva lesz, de jelentkezni szó szerint az utolsó pillanatig, február 8-ig lehet még.

Korábban:

Raid Gauloises legközelebb Vietnamban