Vágólapra másolva!

Klein Dávid, Mezey László, Ács Zoltán (fent), Várkonyi László, Ferenci Miklós (lent)

Az expedíció célja az oxigénpalack és serpák nélküli mászás mellett az volt, hogy úgy másszák meg a Lhotse hegyet, hogy az Everestről visszatérve csupán a legutolsó, 7950 méter magasan fekvő táborba érkezzenek vissza, s utukat innen folytassák a Lhotse-ra. Ezt még egy hegymászócsoportnak sem sikerült teljesítenie. A világon először oldották volna meg az 'Everest-Lhotse Traverz' néven ismertté vált hegymászó-problémát.

A csapatnak 6300 méterig sikerült eljutnia. Az időjárás - fagy, szélvihar, hó - miatt sajnos nem sikerült teljesíteniük a kitűzött célt. A tervezett útvonalat renkívüli lavinaveszély, az alaptábori infrastruktúra teljes hiánya, meredekség, technikailag nehéz falszakaszok jellemezték. A hóviszonyok már kezdetektől fogva rosszak voltak, a hó nem tartott, egyetlen lehetőségük az éjszakai mászás volt, amit többször is alkalmaztak.

Sajnos idejükből kifutottak, mászási engedélyük lassan lejárt. Noha lett volna lehetőségük az engedély meghosszabbítására, ám a hatóságok meglehetősen nehézkes volta és a kedvezőtlen időjárás miatt a hazatérés mellett döntöttek. Szándékukban áll a jövőben további kísérletet tenni a Himalája megmászására, ám a hazatértük után rendezett sajtótájékoztatón nem árulták el ennek pontos időpontját.

A történéseket dokumentálták, az explorers.hu honlapukon állandó tudósítással adtak hírt magukról, az üzenőfalon lévő kérdésekre válaszolva az olvasó közvetlen bepillantást nyerhetett életükbe. Január elsején az m1-en meg lehet tekinteni az általuk készített videofelvételekből készült filmet.

Az expedíció tagjainak az alábbi oldalon lehet feltenni a kérdéseket.

[origo]

Korábban: