Vágólapra másolva!

Mountainboarding: a snowboard "száraz" változata

Fotó: Arany-Média

A mountainboarding nemcsak a szörf és a snowboard technológiáját foglalja magában, de az adrenalinnövelő érzésüket is pótolja. A különbség csupán annyi, hogy jelen esetben nem vízen vagy havon, hanem "szárazon" lehet száguldozni. A speciális mutáns megállja helyét hegyen, erdőben, füves lejtőkön és városi betonon is. Tulajdonképpen bármilyen tereppel "elbánik", amivel egy mountainbike is.

Természetesen ehhez a sporthoz is tartoznak speciális felszerelések. Bár a kötéseket úgy szerelték a deszkára, hogy az bármely lábbelivel használható legyen, a többi extrém sporthoz hasonlóan a biztonsági felszerelések itt is kötelezőek. Ajánlatos sisakot, térd-, könyök- és csuklóvédőket használni, illetve kesztyűt húzni.

A mountainboarding először a Csendes-óceán észak-nyugati partjait hódította meg, majd Kalifornia déli része következett és Hawaii. Ma már ismerik a sportot Európában és Japánban is, de természetesen az élen még mindig Amerika áll, ahol már kiépített parkokban lehet száguldozni. Jelenleg ez a sport a 15-30 éves korosztályt foglalkoztatja a leginkább, de a nemsokára megjelenő Junior Series deszkákat már a 11-14 évesekre tervezték.

Akik már kipróbálták, az egyik legjobb cross-training (vegyes edzés) fajtának tartják a mountainboardingot. Jó nyári edzés a snowboardosoknak, megfelelő "száraz" kiegészítés a szörfösöknek; és azoknak sem lehet okuk panaszra, akik egyszerűen csak a gyorsaságot szeretik.